Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ban of America Corp., Barclays Plc ve Mizuho Securities Co. gibi önemli kuruluşların Çin'in ekonomik verilerinin abartılı olabileceğini kaydetmelerinin aksine, ülkenin ikinci çeyrek ekonomik büyüme rakamını savunmak üzere devreye girdi.

Mizuho'dan Shen Jianguang, geçen haftaki araştırma raporunda, sanayi ve elektrik üretimindeki yavaşlamanın, gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) verisi ile çeliştiğini kaydetti. Bank of America'nın Hong Kong ofisinden Lu Ting, 19 Temmuz'daki bilgilendirme notunda, sanayi üretiminin GSYİH verisi ile uyumlu olduğunu ve elektrik enerjisi verisinin büyümeyi kısmen yakalamayı başaramayabileceğini belirtti.

Bu tartışmalar, Çin hükümetinin, ABD ve Almanya'da açıklanan verilerle farklılıklar gösteren GSYİH istatistikleri konusunda ekonomistlerin ve yatırımcıların güvenini kazanmak için halen mücadele etmekte olduğunu gösteriyor. Çin Başbakan Yardımcısı Li Keqiang, 2007 yılında yaptığı açıklamada, GSYİH verilerinin "insan yapımı" ve "yalnızca referans için" olduğunu kaydetmişti.

Hong Kong'da Credit Suisse AG'nin Japonya hariç Asya ekonomisi müdürü ve Çin ekonomisini banka için 1998'den bu yana takip eden Dong Tao, "Hiçbir ülkenin ekonomik verileri mutlak biçimde güvenilir değil, ancak Çin'in ekonomik verileri özellikle güvenilir değil" dedi ve "Bu veriler hem yerel hem merkezi hükümetin siyasi müdahalelerine maruz kalıyor. Bu nedenle insanlar bu verilere şüphe ile bakıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Mizuho'nun Hong Kong ofisinde Asya başekonomisti Shen, e-posta yoluyla yaptığı açıklamda, "Asıl büyüme, elektrik, konut, altyapı projeleri ve krediler gibi aylık veriler dikkate alındığında, muhtemelen yüzde 7 civarında. Çin, beklenenden daha geniş bir teşvik paketi açıklayabilir" şeklinde görüş bildirdi.