Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin beş yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, ABD'de ekonominin yavaşlamakta olduğunu gösteren veriler ve Avrupa'da borç krizinin kötüleşmekte olduğuna yönelik endişelerin güvenli varlıklara talebi artırması sonucu rekor seviyeye geriledi.

ABD hazine tahvilleri, İspanya tahvilleri ile Almanya tahvillerinin faizlerinin arasındaki farkın rekor seviyeye yükselmesinin etkisi ile dört haftadır üst üste değer kazanıyor. Gelecek hafta açıklanacak olan veriler, ABD ekonomisinin genişleme hızında soğuma olduğunu gösterebilir. ABD Hazinesi haftaya, toplam 99 milyar dolar tutarında iki, beş ve yedi yıllık tahvil satışı yapacak.

New York'ta, Hazine ile doğrudan işlem yapma yetkisine sahip 21 piyasa yapıcısından biri olan Bank of America Merrill Lynch'in ABD faiz strateji müdürü Priya Misra, "Avrupa büyük soru olarak kalmaya devam ediyor" dedi ve "Kaliteye kaçış talebi sürecek. ABD'de zayıf büyümeyi fiyatlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg Bond Trader fiyatlarına göre, beş yıl vadeli tahvillerin faizi geçen hafta beş baz puan ya da 0.05 yüzde puanı düşerek yüzde 0.57'ye indi. Bu kağıdın faizi dün yüzde 0.5684'e gerileyerek, 16 Temmuz'da yüzde 0.577 ile gördüğü rekor düşük seviyenin altına indi. Gösterge 10 yıl vadeli tahvillerin faizi ise, 16 Temmuz'da yüzde 1.4403'ü gördükten sona, üç baz puan düşerek yüzde 1.46'ya indi.

İki yıl vadeli ABD tahvillerinin faizi dört baz puanlık düşüşle yüzde 0.2015'e geriledi ve 23 Eylül'den bu yana en düşük seviyesine indi.

İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dün, Başbakan Mariano Rajoy'un geçen hafta dördüncü kemer sıkma paketini açıklamasının ardından ilk kez yeniden yüzde 7 seviyesinin üzerine çıktı. Bu, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in yardım çağrısında bulunduğu borçlanma maliyeti seviyesini işaret ediyor.