Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de hava tahminlerinin kuru hava koşullarının gelecek hafta da süreceğini işaret etmesi ile birlikte, Ortabatı bölgesindeki kuraklığın ürün rekoltesini düşüreceği endişeleri sonucu soya fasülyesi rallisini genişleterek rekor seviyeye çıkarken, mısır tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

T-Storm Weather LLC'nin açıkladığı rapora göre, Haziran ve Temmuz ayları, 118 yıldan beri tutulan kayıtlara göre ikinci en kurak dönem olmaya ve bu ay ise ikinci en sıcak ay olmaya hazırlanıyor. Hava koşulları, 1936'dan bu yana ise en sıcak ve en kurak dönemini geçiriyor. 38 dereceye ulaşan kuruluk ve sıcaklığın, Ortabatı bölgesinde gelecek hafta boyunca sürmesi bekleniyor.

Holdrege, Nebraska'da AgWest Commodities LLC alıcı ilişkileri yöneticisi Dale Schultz, "Ürünler rutubetini kaybediyor ve şimdi sıcak hava hasarı artıracak" dedi ve "ABD çok zayıf bir hasatın arefesinde ve bu, çok daha fazla insanın daha az ürün kullanmak zorunda olacağı anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kasım vadeli soya fasülyesi kontratı, Chicago piyasasında yüzde 2.1 sıçrayarak kile başına 16.8625 dolardan kapandı. Gün içinde fiyatlar 16.91 dolara kadar çıkarak rekor kırdı. Geçen hafta, hayvan yemi ve yemeklik yağ üretiminde kullanılan ayçekirdeği, yüzde 8.6 ile Ekim ortasından bu yana en hızlı yükselişini gösterdi.

Aralık vadeli mısır kontratları yüzde 2.2 yükselişle kile başına 7.9575 dolara çıkarak, en aktif kontrat kapanış rekorunu kırdı. Mısır Perşembe günü, 7.99 dolara çıkarak, 7.9925 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördüğü Temmuz 2008'den bu yana güniçi en yüksek seviyesine ulaştı. Mısır bu hafta yüzde 7.5 yükseldi ve beş hafta üst üste yükselerek, Kasım ayından bu yana en uzun süreli çıkış dönemini yaşadı.

Cuma günü, Aralık vadeli mısır kontratları 8.2875 dolara çıkarak, bütün vadelerdeki kontratların rekorunu kırdı.

İlgili makale için tıklayınız...