Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Asya'nın en büyük iki finansal merkezi olan Singapur ve Hong Kong'da Türkiye'yi uluslararası yatırımcılara anlattıklarını belirterek, ''Şu çok açık ki temaslarım sürecince, Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda daha fazla uluslararası yatırımcı çekeceğini gördük'' dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hong Kong ve Singapur temaslarını tamamlayarak yurda döndü.

AA muhabirine, iki gün sürecek Batman ziyareti öncesinde Asya temaslarını değerlendiren Bakan Şimşek, yaklaşık 4 gün süren temasları çerçevesinde meslektaşı Hong Kong Maliye Bakanının yanı sıra uluslararası birçok yatırımcı ile biraraya geldiğini söyledi.

Asya'nın en büyük iki finansal merkezi olan Singapur ve Hong Kong'da Türkiye'yi uluslararası yatırımcılara anlattıklarını ifade eden Maliye Bakanı, Asya'nın dev finansal yatırımcılarının kendilerine yoğun ilgi göstermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bilanço büyüklükleri 200 ile 300 milyar dolar arasında değişen yatırımcılar arasında Singapur Yatırım A.Ş., Temasek Fonu ve Hong Kong Merkez Bankası gibi devlerin de yer aldığını kaydeden Şimşek, ''Görüşmelerde şirket CEO'ları ve grup fon yöneticileri ile biraraya geldik. Temasek Fonu'nun CEO'su ve aynı zamanda Singapur Devlet Başkanının eşi olan Ho Ching de görüştüğümüz önemli isimler arasında yer aldı'' dedi.

-Yatırımcılar en çok cari açığı ve Avrupa'yı sordu-

İki gün süren yoğun görüşmeler sırasında yatırımcılara, Türkiye'nin politik, makro ekonomik ve yapısal görünümünü anlattıklarını belirten Mehmet Şimşek, kendilerine sıkça sorulan sorular arasında cari açık, Euro Bölgesi'ndeki ekonomik sorunlar ile komşu ülkelerdeki siyasi istikrarsızlık konularının yer aldığını kaydetti.

Türkiye'nin, yumuşak iniş sürecini başarıyla yönettiğini, ekonominin sağlıklı bir dengelenme sürecinde olduğunu ve cari açığın da hızla daraldığını yatırımcılara anlattıklarını belirten Şimşek, şunları söyledi:

''İç ve dış ekonomideki gelişmeleri dikkatle incelediğimizi belirterek herhangi olumsuz bir gelişmeye karşı Türkiye'nin yeterli manevra alanı olduğuna ve bu politikaları hızla uygulamaya koyabilecek bir siyasi istikrara sahip olduğumuzu kendilerine anlattık. Bizden, Türkiye'yi dinleyen yatırımcılar portföylerinde Türkiye'nin daha da önem kazanacağını belirttiler ve gelişmekte olan ülkeler arasında Kore ve Meksika ile birlikte ülkemize de ağırlık verdiklerini görüşmelerde ortaya koydular. Şu çok açık ki temaslarım süresince, Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda daha fazla uluslararası yatırımcı çekeceğini gördük.''

Uzun vadede Asya'da yatırım fonlarının kaynaklarının hızla artacağını gördüğünü ifade eden Şimşek, ''Dolayısıyla Türkiye'nin o bölgede iyi tanıtılması önemli. Türk firmaları Asya'ya yeterince ilgi göstermiyor, ancak bunun değişmesi gerektiği ortada'' değerlendirmesinde bulundu.