Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'nın en borçlu özerk bölgesi Katalonya, Valencia'nın 20 Temmuz'da yardım isteyeceğini açıklamasının ardından, merkezi hükümetin yardım mekanizmasının koşulları konusunda çalışma yapıldığını kaydetti.

Hükümet politikasını işaret ederek ismini vermek istemeyen bölge sözcüsü, bölge hükümetinin, daha sonra, acil kredi fonunu kullanıp kullanmama konusunda kararını vereceğini söyledi.

İspanya'da özerk bölgelerin, bu yılın ikinci yarısında 15 milyar euroluk (23.4 milyar dolar) borç geri ödemesi var ve Katalonya ve Valencia en borçlu iki bölgeyi oluşturuyor. Hükümetin, yükselen borçlanma maliyetleri ortamında, gelecek yılın bütçesi için harcama sınırı belirlemesi ile birlikte, Valencia geçen hafta oluşturulan acil kredi fonunu kullanacağını duyurmuştu.

Geçen ay bankalarını kurtarmak için Avrupa kurtarma fonundan 100 milyar dolar kullanmak isteyen İspanya, bölgelerden herhangi birinin batmasına izin vermeyeceğini açıkladı ve bölgelerin, harcamaları kısma karşılığında tekrar borçlarını ödeyecek duruma gelmeleri için devlet garantili bir fon oluşturdu.

El Pais gazetesi bugün, Katalonya'nın bu ay maliyetlerini karşılayabilmek için 500 milyon euroluk bir kredi için müzakerelerde bulunduğunu ve Valencia'nın borç geri ödemeleri, kamu sektörü maaş ödemeleri ve tedarikçilerin faturaları için 2 milyar euronun üzerinde bir kredi aradığını kaydetti.