Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası danışmanı, ekonomik büyümenin yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.4'e yavaşlayabileceğini kaydetti. Bu tahmin, Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun, ekonomide güçlüklerin "bir süre daha devam edebileceği" uyarısının altını çiziyor.

Çin Merkez Bankası'nda para politikası komitesinin akademisyen üyesi Song Guoqing, Beijing'de bir forumda yaptığı konuşmada, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde "kısa bir süreliğine" deflasyon ihtimalinin gözardı edilemeyeceğini kaydetti.

Çin'de ekonomik genişleme, yılın ikinci çeyreğinde, Avrupa'daki krizin ihracatı olumsuz etkilemesi ve emlak piyasasında uygulanan kısıtlamaların iç talebi düşürmesi sonucu, yüzde 7.6'ya yavaşladı. Ekonomi böylelikle, altıncı dönem üst üste yavaşlama gösterdi. Çin Başbakanı Wen, 15 Temmuz'da resmi haber ajansı Xinhua'nın belirttiği üzere, büyümede toparlanmanın henüz ivme kazanmadığını söyledi ve iki gün sonra yaptığı açıklamada, istihdam durumunun daha "zorlu" olacağı uyarısında bulundu.

Hong Kong da Bank of America Corp.'un Çin ekonomisti Lu Ting, "Büyümede yavaşlama yılın ikinci yarısında, eğer Beijing artık zamanı dolmuş sıkılaştırma tedbirlerini kaldırma ve etkili teşvikler uygulama konusunda kararlı olmazsa, daha da kötüleşebilir" dedi ve "Hükümetin, yavaşlayan ihracat ve sabit varlık yatırımlarından kaynaklanan boşluğu doldurmak için gayrı safi iç hasılanın yüzde 1'ine denk gelen 470 milyar yuanlık (74 milyar dolar) tedbirleri devreye sokması gerek" değerlendirmesinde bulundu.

Song, Pekin Üniversitesi'nin bir birimi olan Çin Ekonomik Araştırma Merkezi'nin düzenlediği forumda yaptığı konuşmada, hükümetin teşvik konusunda "ihtiyatlı" olacağını da sözlerine ekledi.