Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın eurodan çıkabileceğine dair endişelerin yeniden gündeme gelerek, ihracatçıların görünümünü karartması sonucunda yeni tırmandırması ve Çin'in merkez bankası danışmanlarından birinin büyümenin yavaşladığı konusunda uyarmasıyla Tokyo Borsası düştü.

Satışlarının yüzde 14'ünü Çin'de kaydeden inşaat makinaları üreticisi Komatsu Ltd. yüzde 2.7 değer kaybetti. Kazançlarının yüzde 21'ini Avrupa'da gerçekleştiren ofis ekipmanı üreticisi Ricoh Co. yüzde 5.6 geriledi. İlk çeyrek kârının yüzde 80 düşmesi beklenen Nippon Steel Corp., maden sektöründeki düşüşü devam ettirdi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.2 kayıpla 8,567 puana geriledi ve 12 Haziran'a işaret etti. Geniş kapsamlı Topix Endeksi yüzde 0.8 düşüşle 727.67 puan oldu. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık 3 hisse değerle kaybetti.

Japon hükümeti bugün küresel genişlemede daha fazla yavaşlama sinyalleri gördüğünü ve kendi ekonomilerini de etkileyebileceğini söyledi.

Hafta başından birçok kötü haberin bulunduğunu belirten Edmond de Rothschild Asset Management'ın kıdemli portföy yöneticilerinden David Gaud, piyasanın birçok olumsuz haberle karşı karşıya olduğunu, Avrupa tarafında da çok fazla belirsizlik bulunduğunu söyledi. Gaud, Çin'in ikinci çeyrek GSYH rakamlarının, resmi verilerin bir miktar altında olabileceğine dikkat çekti.

Hisseler, Çin Merkez Bankası'nın akademik üyelerinden Song Guoqing'in  Çin'in ekonomik büyümesinin 3. çeyrekte yüzde 7.4 olarak gerçekleşerek, büyümenin 7. kez yavaşlayacağı beklentisiyle düştü.

Komatsu yüzde 2.7 değer kaybederek 1,666 yenden, satışlarının yüzde 30'unu Çin'de kaydeden elektronik parçaları üreticisi Taiyo Yuden Co. da yüzde 5.3 düşüşle 640 yenden işlem gördü.