Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizinin, Çinli ihracatçıların görünümünü bozması ve Çin Merkez Bankası danışmanlarından birinin, dünyanın en büyük 2. ekonomisinin 3. çeyrekte de yavaşlayabileceğini öngörmesi üzerine Çin Borsası, Mart 2009'dan bu yana en düşük düzeyine geriledi.

Jiangxi Copper Co. ve China Shenhua Energy Co., yavaşlayan büyümenin, ham madde taleplerini azaltacağı endişesiyle emtia üreticileri arasındakii düşüşe öncülük etti. Çin'in en büyük 4. sigorta şirketi China Pacific Insurance Co.'nun Carlyle Group LP'nin, şirketin hisselerini satmayı önermesi üzerine yüzde 1.7 geriledi. Weichai Power Co., 2. çeyrekte kârların azalacağını öngörmesinin ardından Kasım 2010'dan bu yana en sert düşüşünü kaydetti.

Ekonominin hâlen daha aşağı yönlü seyrini sürdürdüğünü, bunun da kurumsal kazançların beklentinin altında olabileceği anlamına geldiğini belirten Dazhıng Insurance Co.'nun Şanghay'dkai fon yöneticilerinden Wu Kan, hükümetin, yavaşlayan büyümeye karşı harekete geçme konusunda yavaş kaldığını, piyasanın da bu yetersizlikten ötürü hayal kırıklığı yaşadığını söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.2 kayıpla 2,143.65 puana gerileyerek 13 Mart 2009'dan bu yana en düşük kapanışına işaret etti. CSI 300 Endeksi yüzde 1.2 düşüşle 2,370.20 puana indi. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi 20 Temmuz'da yüzde 0.6 aşağıda kapandı.

Şanghay endeksinin 30 günlük volatilitesi bugün 15 puanla 17.9 puan ortalamasının gerisinde kaldı. 20 Temmuz'da endeksteki işlem hacmi 6.4 milyar hisse ile bu yılın günlük ortalamasının yüzde 23 altında seyretti.