Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanyol El Pais gazetesinde çıkan, ülkede altı bölgenin daha merkezi hükümetten yardım talep edebileceği yolundaki haber, ülke tahvillerinden çıkışı hızlandırdı. On yıl vadeli İspanyol tahvilleri euro dönemi rekor seviyesine yükselirken, Alman tahvilleri değer kazandı ve 10 yıl vadeli Finlandiya tahvillerinin faizi rekor seviyeye indi.

El Pais gazetesinin kaynak göstermeden verdiği habere göre, Castilla-La-Mancha, Murcia, Kanarya Adaları ve muhtemelen Endülüs bölgeleri de zor durumda ve Valencia'nın ardından, geçen hafta oluşturulan acil yardım fonundan yararlanmak için başvuruda bulunabilirler. Öte yandan, Bloomberg News'un anketine katılan 23 ekonmistin medyan tahminine göre, Euro Bölgesi'nde Tüketici Güveni Temmuz ayında düşebilir. ABD'nin beş ve 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi de rekor seviyelere geriledi.

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, geçen hafta dokuz baz puan düştükten sonra, iki baz puan daha düşerek, Londra saati ile 07:15'te yüzde 1.15'e indi. Temmuz 2022'de vadesi dolacak yüzde 1.75 faizli tahvillerin fiyatı, 0.880 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 8.8 euro yükselerek 105.435'e çıktı. İki yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi fazla değişmedi ve eksi yüzde 0.074'te kaldı. Bu kağıdın faizi 12 gündür sıfır seviyesinin altında seyrediyor.

Faizlerin sıfır seviyesinin altında olması, borçlanma kağıdını vadesi dolana kadar elinde tutan yatırımcıların, onları almak için ödediklerinden daha az bir parayı geri almaları anlamına geliyor.

İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 10 baz puan yükselerek yüzde 7.369'a çıktı ve euronun işlem görmeye başladığı 1999'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Aynı vadedeki İtalyan tahvillerinin faizi ise 10 baz puanlık sıçrama ile yüzde 6.27'ye ulaştı.