Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mısır ve soya fasülyesi fiyatları, küresel ekonomik endişelerin yatırımcıları daha riskli varlıkları satmaya yöneltmesi sonucu, hisse senetleri ve aralarında tarım ürünleri ve ham petrolün bulunduğu emtia grubunda meydana gelen düşüşlerin etkisi ile, rekor seviyeye çıkmasının ardından gevşedi.

Aralık vadeli mısır kontratı yüzde 1.2 düşerek Chicago piyasasında, Singapur saati ile 10:48'de kile başına 7.865 dolara geriledi. Mısır erken saatlerde 8 dolara kadar çıkarak, en aktif kontrat rekorunu kırmıştı. Kasım vadei soya fasülyesi ise, kile başına 16.915 dolar ile rekor kırdıktan sonra, yüzde 1.7 düşüşle kile başına 16.585 dolara geldi.

Çin Merkez Bankası danışmanı, dünyanın en büyük tahıl ve soya fasülyesi kullanıcısı Çin'de ekonominin bu çeyrekte yavaşlayabileceğini kaydetti. Almanya Başbakan yardımcısı Philipp Roesler, dün ARD televizyonuna yaptığı değerlendirmede, Yunanistan'ın kurtulması konusunda şüphelerinin olduğunu ve ülkenin para birliğinden ayrılmasının uzun zaman önce şiddetini yitirdiğini söyledi.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd.'den tarım ekonomisti Paul Deane, Bloomberg Television'a bugün verdiği mülakatta, mısır vadeli kontratlarındaki düşüşü işaret ederek, "Bu sabah gördüğümüz, muhtemelen makroekonomik duruma karşı sadece hafif bir tepki" dedi ve "Kısa vadede, rallinin yatırımcıları cezbetmesinin ardından, büyük bir makroekonomik olayla karşılaşabiir miyiz şeklinde hafif bir duyarlılık var" değerlendirmesinde bulundu.

Deane, vadeli kontratların yükselişine yeniden başlayabileceğini, zira ABD'deki üretimin yüzde 20 ila yüzde 25 düşmesinin ardından, piyasa, 60 milyon tonluk ürünün ortadan kalktığını görebilir" şeklinde görüş bildirdi.

ABD Tarım Bakanlığı, 11 Temmuz'da,  kuraklığın Ortabatı bölgesini olumsuz etkilemesinden önce yaptığı tahinde, küresel üretimin 2012-2013 döneminde 905.2 milyon tonla rekor seviyeye çıkacağını öngörmüştü. bakanlık, dünya kullanımının ise 900.5 milyon tona ulaşacağı tahmininde bulunmuştu.

İlgili makale için tıklayınız...