Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Cnooc Ltd., bir Çin firması tarafından gerçekleştirilen en büyük okyanus ötesi alımı gerçekleştirmek üzere Nexen Inc.'i nakit 15 milyar dolara satın almak konusunda anlaşmaya vardı.

Çin'in en büyük petrol ve gaz araştırmacısı, Hong Kong Borsasına bugün yaptığı açıklamada her ortak hisse başına 27.50 dolar ödüyor. Bu miktar, Calgary merkezli Nexen'in 20 Temmuz'daki kapanış fiyatının yüzde 61 üstünde kalıyor. Nexen'in yönetim kurulu, anlaşmayı hissedarlarına tavsiye etti.

Nexen, Cnooc'a Kanada, Birleşik Krallık, Batı Afrika ve Meksika Körfezi'nde, ikinci çeyrekte her gün 207,000 varil üreten varlıklarını vererek, Çinli şirketin üretimini yüzde 20 arttırmasını sağlayacak. Siyasi muhalefetin 2005 yılında Unocal Corp.'un satışını bloklamasının ardından Nexen'in satışı, büyük bir Kuzey Amerikalı petrol ve gaz üreticisini almaya yönelik ikinci girişimdi.

Şanghay merkezli UOB-Kay Hian Ltd. enerji analisti Shi Yan, "Cnooc, varili 20 dolardan daha aza petrol rezervi ekleyerek iyi bir iş başardı" dedi. Shi sözlerine "Ham petrol fiyatları düşükken ve enerji firmaları borsada dökülürken, varlık almak için en iyi zamandır şimdi" diye devam etti.

Açıklamada Cnooc'un, Nexen'in tercih ettiği hisseleri satın almayı teklif edeceğini ve Kanadalı şirketin 4.3 milyar dolarlık borcunun yerinde duracağını söyledi. Cnooc bu satın alma için elinde bulunan nakit fonları ve dış finansmanı kullanacak.