Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in ulusal offshore petrol şirketi Cnooc, Kanadalı petrol şirketi Nexen'i satın aldı. 15.1 milyar dolar nakitle yapılan alım, Kanada'nın, petrol ve doğalgazdaki geleneksel ortağı ABD'den uzaklaşarak Çin'e yaklaştığının sinyalini verdi.

Dünyanın en büyük 3. büyük tahsil edilebilir ham petrol mevduatları olan Kanada'nın petrollü kum rezervleri 50 yıl önce Amerikan şirketleri tarafından geliştirilmeye başlanmıştı. Şimdi ise ilk kez Çinli bir şirket, Kanada toparaklarındaki yağlı kum ham petrol üretimini işletecek.

Nexen CEO'su Kevin Reinhart satışı yazılı bir açıklama ile duyurdu ve ''Bu satış yeni yatrımlara ve çalışanlara yeni fırsatlara kapı açacak'' dedi. İki şirketin vardığı anlaşmanın, Kanada Yatırım Yasası gereğince Federal Hükümet tarafından onaylanması gerekiyor.

Kanada Sanayi Bakanı Christian Paradis, satışın Rekabet Kurulu'nca inceleneceğini açıklarken, Kanada Uluslararası Ticaret Bakanı Ed Fast de, ''Kanada'nın doğrudan yabancı yatırımlar için dünyanın en cazib ortamlarından biri olmasını ve büyüyen ekonomi içinde uzun vadeli refahın sağlanmasına katkıda bulunmasını istiyoruz'' dedi.

CNOOC'nin, her Nexen hissesi için 27.5 dolar ödeyeceğini açıklaması, şirket hisselerinin Toronto Borsası'nda artmasına neden oldu.

İlgili makale için tıklayınız...