Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in merkez bankası danışmanlarından birinin ülke ekonomisinin 3. çeyrekte daha da yavaşlayabileceğini söylemesi ve Avrupa'daki borç krizinin derinleştiğine dair kaygıların etkisiyle Amerikan hisseleri geriledi ve Standard&Poor's 500 Endeksi 2. gününde de düştü. Endeksteki 10 sektör grubunun hepsi emtia hisselerinin öncülüğünde değer kaybetti.

Alcoa Inc., Microsoft Corp.ve Citigroup Inc. yüzde 1.4'ün üzerinde değer kaybıyla büyük şirketler arasındaki düşüşü devam ettirdi. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi yüzde 2.1 geriledi. McDonald's Corp., kârın beklentinin altında kalması üzerine yüzde 2.9 düştü.

S&P 500 Endeksi yüzde 1.8'e varan kayıplarını azaltarak günü yüzde 0.9 aşağıda ve 1,350.52 puanda tamamladı. Dow Jones Endeksi yüzde 0.8 düşüşle 12,721.46 puana geriledi. Chicago Board Opsiyon Borsası Volatilite Endeksi ise dün yüzde 14 artış kaydederek 18.62 puana tırmandı. Amerikan borsalarında dün 6.4 milyar hisse el değiştirdi ve işlem hacmi 3 aylık ortalamanın altında gerçekleşti.

Euro, dolar karşısında 2010'dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti.

Yatırımcıların "diken üstünde" olduğuna dikkat çeken BlackRock Inc.'in küresel yatırım stratejisti Russ Koesterich, Çin'in büyümesinin yavaşladığını, Avrupa'nın da koruma kalkanlarının yeterli olup olmadığının belirsiz olduğunu belirtti. Koesterich, İspanya'nın bölgesel hükümetlerinin borcu bulunduğunu, ancak bunun ne kadar kötü olduğunun bilinmediğini söyledi.

İspanya'nın bölgelerinden birinin kurtarma başvurusu yapacağı tahminleriyle 10 yıllık İspanyol tahvillerinin getirisinin rekora tırmanması sonucunda hisseler düşüş kaydetti.

Yunanistan'ın kreditörleri Salı günü (bugün) Atina'da ülkenin borç krizindeki ilerlemesini değerlendirecek. Almanya Başbakan Yardımcısı Philipp Roesler, Avrupalı liderlerin Yunanistan'ı kurtarabileceğinden emin olmadığını ifade etti.