Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD'nin Colorado eyaletinde Batman serisinin ''Kara Şövalye Yükseliyor'' adlı son filminin galasında 12 kişiyi öldüren, 58 kişiyi yaralayan James Holmes'ün ilk kez hakim karşısına çıktığı bildirildi.

Turuncuya boyanmış saçlarıyla mahkemeye gelen Holmes'ün, sürekli sabit bir noktaya bakması, tıraşsız hali ve durgunluğuyla dikkat çektiği belirtildi. Holmes'ün resmi duruşmasının haftaya Pazartesi başlayacağı kaydedildi.

Yetkililer, 24 yaşındaki üniversite mezunu gencin uzlaşmayı reddettiğini ve ABD tarihinin en kanlı saldırılarından biri olan bu olayın ne amaçla yapıldığını öğrenmenin aylar alabileceğini ifade etti.

Davaya bakan savcı, Holmes hakkında idam cezası talep etmeyi düşündüğünü açıkladı. 18. Bölge Ağır Ceza Mahkemesi avukatı Carol Chambers, bu kararı kurbanların ailelerine danışarak vereceklerini bunun da aylar alabileceğini ve büyük ihtimalle caninin yargılanmasından en az bir yıl sonra karara bağlanacağını söyledi.

Holmes, saldırı gününden bu yana, birinci dereceden cinayet zanlısı olarak hücre hapsinde tutuluyor. Ayrıca Holmes'un ağır saldırı ve silah ihlali yapma gibi ek suçlamalarla karşılaşabileceği de duyuruldu.

Chambers, Holmes'un mahkemedeki tavırlarına istinaden, ilaç kullanıp kullanmadığı hakkında bir bilgileri olmadığını kaydetti.

Mahkemede kurbanların yakınlarının Holmes'ü görebilmek için koltuklarından öne doğru eğildikleri ve bazılarının duruşma boyunca gözünü kırpmadan caniyi izlediği ve iki kadının sıkıca el ele tutuştuğu, birinin başını salladığı belirtildi.

Aurora Polis Şefi Dan Oates, Holmes'ün saldırıdan yaklaşık 2 ay önce silahları satın almaya başladığını, son olarak internet üzerinden 6 bin mermi satın aldığını ve saldırıda göz yaşartıcı bomba, yarı otomatik tüfek, av tüfeği ve bir tabanca kullandığını belirtti.

Bir federal emniyet görevlisi, Holmes'ün saldırı sırasında yarı otomatik tüfeğinin tıkandığını, ardından atış gücü daha düşük olan silaha geçmek zorunda kaldığının ve bu arızanın bir çok kişinin hayatta kalmasına sebep olduğunun altını çizdi.

Öte yandan, yetkililer, zanlının tuzak teli, patlayıcı araç ve ne olduğu bilinmeyen sıvılarla dolu olan evindeki bubi tuzakları devre dışı bırakılırken, FBI yetkilileri ve bomba imha ekibinin çevredeki binaları tahliye ettiğini ve evde bir de ''Batman'' maskesi bulunduğunu duyurdu.

Bir poligon sahibi, Holmes'ün geçen ay kulübe katılmak için başvurduğunu fakat davranışları ve sesli mesajındaki ''biçimsiz'' iletisinden dolayı üye olamadığını söyledi.

Colorado Anschutz Üniversitesi Tıp Kampüsü yetkilileri, Holmes'ün nöroloji bölümünde eski doktora öğrencisi pozisyonunu kullanarak tehlikeli madde edinip edinmediğini araştırıyor.

Zanlının doktora programından ayrılmasının sebebi ise hala gizemini koruyor. Üniversite yetkilileri, Holmes'ün, ilk yılının son sınavı olan 3 aşamalı sözlü sınava girdiğini fakat mahremiyetin dokunulmazlığından dolayı sınavı geçip geçemediğinin açıklanmayacağını ifade etti.

Holmes'un, 10 yıldan uzun süredir arkadaşı olduğu bilinen Ritchie Duong da Los Angeles Times'a yaptığı açıklamada, onu en son aralık ayında gördüğünü ve iyi göründüğünü söyledi.

Duong, ''Akademik eğitim Holmes'a kolay gelirdi. Bir dersi birlikte aldık ve onu hiç not alırken görmedim'' dedi.

Pazar günü Aurora kentinde binlerce insanın katıldığı anma günü düzenlendi. ABD Başkanı Barack Obama da kurbanların ailelerini ziyaret etti.

Obama, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, ''Bütün Amerika ve tüm dünyanın onları düşündüğünü'' söylediğini kaydetti.