Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mısır ve soya fasülyesi, Avrupa'da borç krizinin kötüleşmekte olduğu endişeleri ve ABD'de kuraklığın hakim olduğu bölgede bazı kısımlara yağmur yağacağı tahminleri sonrası, fiyatların rekor seviyelere çıkmasının ardından yatırımcıların karlarını realize etmek istemeleri ile de birlikte düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Aralık vadeli mısır kontratı Chicago piyasasında yüzde 2.1 düşerek kile başına 7.6925 dolara kadar indikten sonra, bir miktar toparlanarak Singapur saati ile 10:24'te 7.7375 dolara geldi. Mısır kontratları dün yüzde 1.32lük kayıpla kapatmadan önce, 8 dolara kadar çıkarak rekor seviyeye ulaşmıştı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service, mali krize ilişkin "artan belirsizlik" nedeniyle, Almanya, Hollanda ve Lüksemburg'un "Aaa" olan kredi notunun görünümünü negatife düşürdü. Telvent DTN Inc., dünkü tahmininde, ABD'de Mısır Kuşağı olarak adlandırılan bölgenin kuzey ve doğu kesimlerinde hafta ortası önemli ölçüde yağmur yağacağı tahmininde bulundu. Şirket, yağmurların kuraklığı gidermeye yetmeyeceğini ancak yine stresi bir miktar azaltabileceğini kaydetti.

National Australia Bank Ltd. emtia satış direktörü Michael Pitts, "Fiyatlardaki düşüşler, makro ve finansal anlamda olumsuz beklentilerden kaynaklandı" dedi ve "Bazı hava tahmini raporlarının yağmur işaret etmesi de fiyatlar üzerindeki baskıya katkıda bulundu" şeklinde görüş bildirdi.

Mısırın 14 günlük RSI göstergesi dün itibariyle sekiz gündür 70 seviyesinin üzerinde seyretti. Bazı analist ve traderlar, 70 seviyesinin üzerindeki RSI'ın fiyatlarda düşüşü işaret ettiğini düşünüyor.

Pitts, "Oldukça güçlü bir yükseliş vardı ve bazıları bunun kar realizasyonu için iyi bir zaman olabileceğini düşünüyor" dedi.

İlgili makale için...