Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Çinli Cnooc Ltd'nin Kanadalı Nexen'i 15.1 milyar dolara satın alması Kanada'nın ABD'nin geleneksel petrol ve doğalgaz partneri ve ana ihracat piyasası sıfatından uzaklaşarek Çin'e yaklaştığının işaretini verdi.

Dünyanın en büyük üçüncü çıkarılabilir ham petrol çökeltisi Kanada'nın petrol kumu yatakları Amerika'nın parası ile kalkındırıldı. Örneğin California's Richfield Oil Corp yaklaşık yarım yüzyıl önce bataklık kömüründen zift çıkarmak için tekonoloji getirdi.  

Şimdi ilk defa bir Çinli şirket buraya sahip olarak Kanada'nın batısında yer alan British Columbia'daki kaya gazı varlıkları ve dünyanın dört bir yanındaki leasingleri birlikte petrol kumu operasyonunu yürütecek.

Fasken Martineau DuMoulin LLP ortağı Michael Black, "Bu gerçekten kuzey  - güney aksı ile ABD'nin ayrışması demek. Amerikalı arkadaşlar artık burada alışık oldukları gibi karşılanmıyorlar. Çin'in büyük varlıklara olan ilgisi, büyük rezervler ile Kanada'nın deneyimi büyük resmi oluşturuyor." açıklamasında bulundu.

ABD'nin poltik muhalefetinden dolayı Cnooc'ın 2005 yılında Uncoal için verdiği 18.5 milyar doların reddedilmesinin  ve TransCanada Corp'un Keystrone XL boru hattının Teksas'a giden rotasının Başkan Baracak Obama yönetimi tarafından bloke edilmesinin ardından Çinli petrol üreticileri Kanada ile daha fazla sıklıkla temas sağlıyorlar.

İlgili makale için tıklayınız