Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin kötüleştiğine yönelik kaygıların riskli gelişen piyasa varlıklarının talebini azaltmasıyla Asya paraları değer kaybetti.

Endonezya rupisi 1 ayın en düşüğüne yakın seyrederken, Güney Kore wonu da 13 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini test etti. Asya Borsaları Temmuz'dan bu yana en düşüğüne geriledi. Moody's'in dün bölgedeki mali krizin belirsizliği artırdığı gerekçesiyşe Almanya, Hollanda ve Lüksemburg'un kredi notunun görünümünü negatife çekti. Fed yöneticisi Sarah Bloom Raskin, politika yapıcıların önümüzdeki hafta yeni bir tur tahvil alım programını tartışacağını söyledi.

Moody's'in hamesinin ardından güvenli varlıklara kaçış olduğunu belirten ABN Amro Private Bank'ın Döviz stratejistlerinden Roy Teo, sermaye korumasının ön planda olacağını söyledi.

Endonezya rupisi, ABD doları karşısında yüzde 0.4 değer kaybederek 9,489 seviyesine, Çin'in yuanı da yüzde 0.1 zayıflayarak 6.3917'ye geriledi. Won ve Malezya ringgiti yüzde 0.2'şer düşüşle sırasıyla 1,149.16 ve 3.1795 seviyelerinden işlem gördü.

Asya'daki paraların göstergesi Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.5 kayıpla Ocak'tan bu yana en sert düşüşünü kaydetti. 60 Endeksin 60 günlük volatilitesi yüzde 3.79'dan yüzde 3.77'ye geriledi.