Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde hizmet ve imalat sektörü üretimi Temmuz ayında da gerileyerek, altı ay üst üste daralma gösterdi. Bu durum, ekonominin resesyona düşebileceği beklentilerini güçlendiriyor.

Londra merkezli Markit Economics'e göre, Euro Bölgesi'nde, hizmet ve imalat sektörlerini birlikte gösteren bileşik satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Temmuz ayında, Haziran ayına göre değişmeyerek 46.4 seviyesinde kaldı. Bloomberg News'un anketine göre de bu verinin 46.4 seviyesinde çıkması bekleniyordu. 50 seviyesinin altı, sektörde daralmayı işaret ediyor.

Satınalma yöneticileri endeksi, İspanya ve Kıbrıs'ın geçen ay yardım istemesine neden olan borç krizinin kötüleşmesi ile birlikte, Euro Bölgesi'nin, iki çeyrek ard arda daralma durumunu gösteren resesyonda olabileceğini işaret eden ilk Temmuz ayı verisi oldu. Euro dolar karşısında son üç ayda yüzde 8 değer kaybetti ve bu durum, yatırımcıların mali krize yönelik endişelerini ve daralmanın derinleştiğinin işaretlerini gösteriyor.

Markit'in başekonomisti Chris Williamso, "Euro Bölgesi'ndeki daralma, üçüncü çeyreğin başında, yukarı yönlü bir işaret göstermiyor" dedi ve "Gerileme en çok, üretimin çeyrek bazda yaklaşık yüzde 1 düştüğü imalat sanayindeki sert daralmadan güç alıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Euro dolar karşısında, veri sonrası, fazla değişmeyerek Londra saati ile 09:09'da 1.2108 dolarda kaldı.

Euro Bölgesi imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi, Haziran ayı seviyesi olan 45.1'den temmuz ayında 44.1'e indi. Hizmet sektörü verisi ise 47.1'den 47.6'ya çıktı.