Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman tahvil faizleri Moody's Investor Services'in, ülkenin Aaa olan kredi notunun görünümünü negatife çekmesiyle neredeyse bütün zamanların en düşük seviyesinden yükselişe geçti. ABD endeks vadelileri ise United Parcel Service Inc.'in tahminlerini düşürmesiyle geriledi.

Avrupa'nın gösterge tahvili olan 10 yıllık bundun faizi, dün yüzde 1.127'lik rekor düşük seviyeyi gördükten sonra 6 baz puan yükselerek New York saatiyle 08:31'de yüzde 1.24'e yükseldi. Euro, yen karşısındaki düşüşünü 5. güne taşıdı. Standard & Poor's 500 Endeksindeki vadelilerde düşüş yüzde 0.2 oldu. Stoxx Europe 600 Endeksi Kasım ayından beri en büyük iki günlük düşüşü gerçekleştirdikten sonra çok fazla değişmedi.

Avrupa şirketlerinin temmerüde düşmesi ihtimaline karşılık sigorta fiyatları yükselişini 3. güne taşıdı. Petroldeki düşüş ise 3. gün devam etti. Moody's, Almanya, Hollanda ve Lüksemburg'un Aaa olan kredi notu görünümünü Avrupa'daki borç krizinde "yükselen belirsizliği" sebep göstererek düşürdü. Dünyanın en büyük posta şirketi UPS, soğuyan uluslararası büyüme ortamında çeyrek dönemlik kârının analistlerin tahmininden az gelmesiyle senelik beklentilerini düşürmesinin ardından yüzde 3.7 değer kaybetti.

Societe Generale SA Döviz araştırma direktörü Kit Juckes, Avrupa'nın resesyonunun daha da derinleştiğini ve Almanya da dahil olmak üzere çekirdeğe yayıldığını belirtti. Kit aynı zamanda yatırımcılar için en az direncin yolunun Avrupa dışına bakmak ve ABD'den daha güçlü veriler almayı umut etmek olduğunu söyledi.