Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya, düşük petrol fiyatlarının Aralık 2009'dan bu yana ithalatı ilk kez düşürmesi üzerine Haziran'da dış ticaret fazlasıyla sürpriz yaptı.

Japonya Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre ithalat yıllık bazda yüzde 2.2 düşüş kaydederken, ihracat da yüzde 2.3 azaldı ve ülke 61.7 milyar yen (789 milyon dolar) dış ticaret fazlası verdi. Bloomberg News'in anketine katılan 29 analistin medyan tahmini dış ticarette 140 milyar yen açık olacağı yönündeydi.

Fukushima felaketinin ardından nükleer santralleri kapatmasıyla Japonya'nın petrol ithalatı Mart'ta sonlanan mali yılda ikiye katlandı. Düşen petrol fiyatları ülkeye yardımcı olurken, zayıf küresel talep ve güçlü yen ihracatı olumsuz etkileyebilir ve dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinin büyümesini azaltabilir.

Japonya'nın dış ticaret açığını sürdürüp sürdüremeyeceğinin belirsizliğini koruduğunu söyleyen Tokyo'daki Dai-Ichi Life Research Institute'ün başekonomisti Yoshiki Shinke, Avrupa ekonomisindeki zayıflıklar ve Çin'in büyümesindeki yavaşlamadan ötürü ihracatta toparlanma olacağına ilişkin net bir sinyal olmadığını belirtti.


Nymex tipi petrol 28 Haziran'da 77.69 dolara gerileyerek 24 Şubat'taki 109.77 dolar seviyelerinin yüzde 29 altında seyretti. Nükleer felaket ve santrallerin kapatılması, Japonya'nın enerji ithalatını artırdı.

Verinin ardından yen, dolar karşısında Tokyo saati ile 9.52 itibariyle 78.10 düzeyinden işlem gördü. Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.5 düştü. Yatırımcıların endişeleri, sığınılacak para birimi olarak yeni destekleyerek, yeni, euro karşısında 11 yılın en yükseğine taşıdı. yen, dolar karşısında Mart'ın ortasından bu yana  yüzde 6'nın üzerinde değer kazandı.