Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Çin'de büyümenin yavaşlamakta olması ve Avrupa borç krizinin küresel büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişelerinden olumsuz etkileniyor. Asya hisse senetleri düşüşünü dördüncü güne genişletirken, ülke tahvil faizleri rekor seviyelere düştü. Teknoloji hisseleri, Apple Inc.'nin karının ve satışlarının analistlerin tahminlerinin altında kalmasının ardından geri çekildi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12:25'te yüzde 0.8 aşağıda seyrediyordu. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 1 geriledi. Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3 düşerken, FTSE 100 endeks kontratı yüzde 0.5'lik bir düşüş gerçekleştirdi. Güney Kore'nin üç yıl vadeli tahvillerinin ve Singapur'un 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi tüm zamanların en düşük seviyelerine indi. Yeni Zelanda doları yüzde 0.2 değer kaybetti ve euro dolar karşısında Mayıs ayından bu yana en uzun süreli kaybını tersine çevirerek değer kazandı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Çin ekonomisinin önemli aşağı yönlü riskler ile karşı karşıya olduğunu kaydetti ve liderlere iç tüketimi teşvik etmeleri çağrısında bulundu. Bugün Almanya'da açıklanacak olan iş dünyası güven göstergesi, 2010 yılından bu yana en düşük seviyeye inebilir. İtalya'da borçlanma maliyetleri, yarınki borçlanma kağıdı ihalesi öncesi yükseldi. Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, 27 Temmuz'da, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) oluşan uluslararası kreditörler troykası ile biraraya gelecek.

Baring Asset Management Hong Kong ve Çin hisse senetleri müdürü Agnes Deng, "Dış ortam, yani Avrupa'da ne olacağı, dikkatleri çekmeye devam ediyor" dedi ve "Çin'den çok fazla şeyler bekleyebileceğiniz bir zaman değil. Biraz daha yavaşlamaya devam edecekler" değerlendirmesinde bulundu.