Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

JP Morgan Chase&Co.'nun Çin'deki kıdemli yatırım bankeri Fang Fang, regülatörlerin, ABD'de listelenen Çinli şirketlerin değerinden 6.4 milyar dolar götüren dolandırıcılık ve usûlsüzlüğü kökünden kazımasıyla Çin'in deniz aşırı hisse satışlarının önümüzdeki yıl sıçrayacağını öngördü.

New York merkezli JP Morgan'ın Çin yatırım bankacılığının CEO'su Fang Yabancı yatırımcıların Çinli şirketlere güvenini geri kazanmasıyla anlaşmaların artacağını belirtti. Banka, 2010'un başından bu yana Çinli şirketlerin hisselerinin deniz aşırı ülkelerdeki satışlarını yöneten üçüncü büyük kuruluş konumunda bulunuyor.

Yılın ikinci yarısında yatırımcıların geri dönmeye başlayacağını öngören Fang, şirketlerin değerini eninde sonunda göreceğini ve harekete geçeceğini belirterek, "O kadar nakiti uzun süre bekletemezler" dedi.

Bu yıl 2010'un üçte birine karşılık gelen 61.5 milyar dolar artacağı tahmin edilen Çin'in deniz aşırı hisse satışları, dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki büyümeyi destekleyecek. Muddy Waters LLC gibi açığa satışçıların Sino-Forest Corp'un da aralarında yer aldığı şirketlerin hesaplarında hile yaptığını söylemesinin ardından 2012'de yalnızca bir yeni Çinli şirket ABD'de işlem görmeye başladı. Önceki 3 yılda yaklaşık 60 şirket ABD'de halka arz edilmişti.

Para kazanmak isteyen birçok şirketin olduğunu belirten Fang, yatırımcıların geri dönmesine ihtiyaçlarının olduğunu vurguladı.