Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin kötüleştiğine ilişkin endişelerin etkisiyle ve Uluslararası Para Fonu'nun Çin ekonomisinin karşısında ciddi aşağı yönlü risklerin bulunduğunu söylemesi üzerine Asya Borsaları 4. gününde de düşüş kaydetti. Apple Inc.'in tedarikçileri, şirketin beklentinin altında kazanç açıklamasıyla sert satış gördü.

Satışlarının  yüzde 55'ini Avrupa'da kaydeden liman ve perakende zincirleri operatörü Hutchison Whampoa Ltd., Hong Kong'taki seansta yüzde 2 değer kaybetti. Güney Kore'nin en büyük tüketici elektronikleri ihracatçısı Samsung Electronics Co., Apple'ın tedarikçileri arasındaki düşüşe öncülük etti. Japonya'nın 1 numaralı tüketici elektronikleri ihracatçısı Sony Corp., Japonya'nın Haziran'daki sürpriz dış ticaret fazlasının ardından yükselişe geçen yenin etkisiyle 1980'den bu yana en düşük seviyesini kaydetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 kayıpla 113.19 puana geriledi. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık yaklaşık 2 hisse değer kaybetti.

Reformların uygulanması bakımından Yunanistan'dan gelen sinyallerin olumlu olmadığını, bunun da Avrupa'yı, piyasalar için temel endişe kaynağı hâline getirdiğini belirten Colonial First State Global Asset Management'ın yatırım piyasası araştırma müdürü Stephen Halmarick, gelişmiş ekonomiler ve hisse senedi piyasaları için görünümün zor olmayı sürdürdüğünü söyledi.