Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

APPLE, VERİLER, FED, BEKLENTİLER…

Güne Richmond FED Endeksi’nin beklentilerin altında kalan görünümüyle başlayan ABD’li yatırımcılar son günlerde açıklanan FED anketlerindeki ekonomik görünümden ürkmüş durumdalar. FED’e ilişkin beklentileri artıran bu görünüm sonrasında yatırımcılar ne zaman destek gelebileceğini ve bunun hangi yolla olabileceğini düşünüyorlar. Bankaların FED’de tuttukları aşkın rezervlere faiz ödenmemesi, mortgage bazlı ya da Hazine çıkışlı tahvillerin piyasadan alınarak varlık alımına gidilmesi (QE3), uzun vadeli faiz beklentilerinin yönetilmesi gibi araçlar masanın üzerinde görünürken uygulanması durumunda takvim sıkışık görünüyor. Temmuz sonunda ve Eylül’de FED (ABD Merkez Bankası) toplantıları (FOMC / Para Politikası Kurulu) yapılacak. Temmuz ayında toplantı sonrası ekonomik tahminler yapılmayacağı için detaylı Eylül toplantısı QE bekleyen yatırımcılar tarafından daha uygun görülüyor. İki toplantı arasında yapılacak olan ve tüm dünya merkez bankaları başkanlarının katılacağı Jackson Hole toplantısı da daha önceki iki QE’nin açıklandığı yer olarak adaylardan biri.

Kapanış sonrası açıklanan bilançolar serisinde son şirket Apple oldu. Hem gelirler tarafında hem de net kar cephesinde beklentileri karşılayamayan Apple kapanış sonrası işlemlerde % 5 geriledi. Yeni çıkacak telefonuna ilişkin spekülasyonların alımları geciktirdiği açıklaması şirket tarafından yapılırken teknoloji ağırlıklı Nasdaq dünü % 0.94 aşağıda kapattı. Apple etkisinin görüldüğü vadeli işlemlerde ise % 0.98’lik düşüş görülüyor. Avrupa kaynaklı satışlarla güne başlayan ve ekonomik endişeleri satan S&P 500 Endeksi ise günü % 0.9 düşüşlte 1.338 puandan tamamladı. Caterpillar, Ford Motor ve Boeing karları yatırımcıların radarında olacak.

AVRUPA’DAN ASYA’YA

Geçen haftasonundan bu yana düşen Avrupa piyasalarında stress arttıkça Asya da kayıtsız kalamıyor. MSCI Asya Endeksi % 1.1 gerilerken bileşenlerinde Japonya Nikkei Endeksi % 1.88 geriliyor ve böylece yılbaşından bu yana getirilerde eksiye dönüldü. Dolar / Yen 78.14’ten alıcı bulurken Japon yetkililerin de stresi artıyor. Daha önce bu seviyelere yakın bölgelerden müdahale eden yetkililerin acı eşiği yatırımcıların da kararları için önemle takip ediliyor. Çin’de IMF raporu etkili oluyor. Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde ve tavsiyelerde bulunan kuruluş, para birimi Yuan’ın az değerli olduğunu savunurken geçmişe göre daha yumuşak bir tonlama yaptığı görüldü. Çin Halk Cumhuriyeti daha önce kurun değerini bilerek düşük tuttuğu gerekçesiyle ABD tarafından kur manipülatörü ilan edilmişti. Yuan üzerindeki baskının kalkmasıyla Yuan’ın referans değeri Kasım’dan bu yana en düşük seviyede belirlendi. Şanghay Bileşik Endeksi ise konut sektörüne ilişkin gelen uyarılarla % 0.25 düşüşte.

Avrupa’da stres bitmiyor. Kıtanın genelini kapsayan Eurostoxx 600 Endeksi % 0.47 düşerken Alman DAX Endeksi % 0.45 değer kaybetti. Bugün büyüme rakamı açıklanacak İngiltere’de ise FTSE 100 Endeksi % 0.63 deper yitirdi. İspanyol bono faizleri yükselmeye devam ederken Alman ve İspanyol Maliye Bakanları yaptıkları ortak açıklamada geline faiz seviyelerinin İspanya’nın temellerini yansıtmadığını savundular. 10 yıllık faiz % 7.62’ye yükselirken bulaşıcılık etkisiyle İtalyan 10 yıllık faizi % 6.597’ye yükseldi. Kurtarma paketi ile hayatına devam etmek zorunda kalmış olan İrlanda’nın 9 yıllık faizi dünkü fiyatlamaların ardından İtalya’nın faizlerinin altına indi ve böylece 3 aydan uzun vadeli Hazine ihalesi düzenleyemeyen İrlanda birliğin önemli oyuncularından birinden daha az riskli hale gelmiş oldu. Almanya, Hollanda ve Lüksemburg’un kredi not görünümlerini negatife indiren Moody’s bu ayarlamaların ardından Avrupa Denge ve İstikrar Fonu’nun (EFSF) da görünümünü negatife indirdi. Güne 1.2070’ten devam eden Euro / Dolar bu gelişmeyi de fiyatlarına katarak ilerliyor ve FED beklentileri ile tepki üretmeye çalışıyor. Almanya cephesinden gelecek olan IFO anketi de ekonomik aktivitenin sağlığı açısından yakındna izlenecek. Dün açıklanan PMI verilerinin ardından bir ton daha kararan resmi daha iyi görmek için piyasa katılımcıları daha fazla ipucu arıyorlar.Avrupa bazındaki Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri beklentilerin altında kalarak daralmaya işaret etmişlerdi.
 
YURT İÇİNDE KARIŞIK MOD

Beklentileri aşan Halkbank karının ardından hisseler % 2.6 yükselirken banka hisseleri de % 1.56 çıktı. Sanayi hisselerinin % 0.69 prim yapabildiği günü İMKB 100 Endeksi % 0.93 artışla 61.303 puandan kapanış yaptı. Faizde satış yaşanırken gösterge tahvilin faizi % 7.95 bileşiğe yükseldi. Hızlı inişin ardından kar satışı şeklinde görülen faizdeki yükselişe Dövizdeki çıkış da eşlik etti. Dolar / TL 1.8274 ve Euro / TL 2.2057’de. Sepet Kur 2.0169’da. bugün kapanış sonrası açıklanacak Turkcell karı izlenecek. 30 analistin ortalama hedef fiyatının hisse başına 9.92 olduğu şirketin 2. Çeyrekte 460 milyon TL net kar açıklaması bekleniyor.

 

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü