Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizinin kötüleştiğine dair kaygılar artarken, yenin, euro karşısında 11 yılın en yükseğine yakın seyretmesi üzerine Tokyo Borsası geriledi. Nikkei 225 Endeksi 4. gününde de kırmızda seyretti.

Satışlarının yüzde 31'ini Euro Bölgesi'nde kaydeden Canon Inc. yüzde 1.3 değer kaybetti. Apple Inc.'in iPhone'u için akıllı telefon parçaları üreten Murata Manufacturing Co., Apple'ın beklentinin altında kazanç açıklamasıyla yüzde 4.3 geriledi. Japonya'nın en büyük tüketici elektronikleri ihracatçısı Sony Corp., ülkenin Haziran'da sürpriz dış ticaret fazlası vermesi üzerine değerlenen yenin etkisiyle yüzde 3.6 düştü.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.9 kayıpla 8,411.28 puana geriledi. Geniş kapsamlı Topix Endeksi yüzde 1 düşüşle 710.81 puana indi. Son 14 gün içinde 13. kez düşen Topix Endeksi, Yunanistan'ın borç azaltma hedeflerini tutturamayacağı endişeleri ve Çin ve ABD ekonomilerindeki yavaşlamanın etkisiyle, Mart'ta kaydettiği bu yılın zirvesinden yüzde 19 gevşedi.

Avrupa'nın resesyonundaki derinleşmes risklerinin arttığına dikkat çeken Sidney'deki Perpetual Investments'ın yatırım piyasaları araştırma müdürü Matthew Sherwood, İspanya, Portekiz ve İrlanda hükümetleri üzerindeki kemer sıkma baskıları göz önünde bulundurulduğunda, Yunanistan'ın daha fazla ödün talep edebilecek noktaa olmadığını söyledi.