Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal'in karı, yılın ikinci üç aylık döneminde, çelik ve demir cevheri fiyatlarındaki düşüşlerin etkisi ile yüzde 28 geriledi.

Şirket, ikinci çeyrekte 2.4 milyar dolar faiz, amortisman ve vergi öncesi kar (FAVÖK) açıkladı. Geçen yılın aynı döneminde 3.4 milyar dolar kar açıklanmıştı. Bloomberg News'un anketine katılan 16 analistin medyan tahminine göre, şirketin 2.1 milyr dolar kar etmesi bekleniyordu.

Lüksemburg merkezli şirketin CEO'su Lakshmi Mittal, "Piyasa koşulları yılın ilk yarısında çok zorluydu, gerçekten beklediğimizden çok daha zorlu" dedi ve "Küresel ekonomideki kırılganlığın sürmesine karşın, faaliyet koşullarının yılın ikinci yarısında da benzer olmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Çelik üreticileri, Avrupa'daki krizin çelik talebini düşürmesi ve Çin'de büyümenin yavaşlamasının emtia fiyatlarını düşürmesinin etkisi ile düşük kar açıklıyor. Asya'nın üçüncü büyük çelik üreticisi Posco, dün yaptığı açıklamada, karının düştüğünü duyurdu ve talebin düşmesi ile birlikte, satış hedeflerini ikinci kez düşürdü.

Dünya Çelik Birliği'ne göre, küresel çelik talebi büyümesinin bu yıl, geçen yılkı seviyesi olan yüzde 5.6'dan yüzde 3.6'ya yavaşlamasının beklendiğini ve Avrupa'da yüzde 1.2'lik daralma olabileceğini kaydetti.

Bloomberg Avrupa 500 Çelik Endeksi son bir yılda yüzde 48 düştü ve 37 sanayi grubu içinde en kötü persı gösteren ikinci sektör oldu.