Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu IMF'nin, Çin ekonomisi karşısında ciddi aşağı yönlü risklerin bulunduğunu söylemesi ve Apple Inc.'in beklentinin altında kazanç açıklaması üzerine gelişen piyasa hisseler 7 haftanın en düşüğüne geriledi.

Apple'ın tedarikçilerinden Hon Hai Precision Industry Co. ve LG Display Co. yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetti. Çin'in en büyük ikinci elektronik şirketi Gome Electrical Appliances Holding Ltd., zarar tahmininde bulunması üzerine rekor düşük seviyeye geriledi. Dünyanın en büyük 2. sağlık malzemeleri üreticisi IHH Healthcare Bhd., Malezya'daki iilk halka arzının ardından yüzde 12 değerlendi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.7 kayıpla 903.45 puana geriledi ve 6 Haziran'dan bu yana en düşük kapanışına işaret etti. IMF, Çin'in yavaşlayan ekonomisinin yatırıma fazla bağımlı olduğunu söyleyerek, liderleri harekete geçmeye çağırdı. İspanya'nın 10 yıllık tahvillerinin getirisinin dün Euro dönemi rekoru kırarak, yetkilileri, ülkenin kurtarılmaya hazırlandığını inkar etmek zorunda bırakmasının ardından artan Avrupa'ya ilişkin endişeleri, risk iştahını azalttı.

Çin'in kırılma yaşadığını, Avrupa ve ABD'nin de benzer tehdit içinde olduğunu söylleyen Ray Barros Trading Group'un CEO'su Ray Barros, en azından b yılın sonuna kadar hisse senedi piyasasını önleyeceğini belirtti.

Endeksteki teknoloji hisseleri göstergesi yüzde 1.5 gerileyerek, 16 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesine işaret etti ve MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki düşüşe öncülük etti. MSCI Dünya Endeks bu yıl yüzde 1.6 yukarıda, gelişen piyasalar endeksi ise yüzde 1.1 aşağıda seyrediyor. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi tahmini kazançların 9.9 katından fiyatlanıyor.