Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde, rekor yağmurlar ve ekstra resmi tatillerin üretimin üç yılın en hızlı düşüşünü göstermesine neden olmasının ardından, ekonomistlerin beklediğinden faha hızlı düştü.

Gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) ikinci çeyrekte, yüzde 0.3 daraldığı ilk çeyreğe göre, yüzde 0.7 düştü. Bloomberg News'un anketine katılan 36 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.2 düşmesi bekleniyordu. Sözkonusu dönemde, inşaat sektörü yüzde 5.2 daralırken, üretim yüzde 1.3 ve hizmet sektörü yüzde 0.1 düştü.

Resesyonun derinleşme işaretleri göstermesi, merkez bankasının kredi kolaylaştırma programı başlatması ve varlık alımlarını artırmasına rağmen, Başbakan David Cameron'ın üzerinde, ekonomiyi canlandırmaya yönelik adımlar atması yolunda baskıları artırıyor. Daralma, Avrupa'daki borç krizinin olumsuz etkilerinin yanında, kısmen, Kraliçe'nin tahta çıkışı kutlamaları nedeniyle ekstra yapılan resmi tatil ve yağışların çeyrek dönem rekorunu kırmasından da kaynaklandı.

Royal Bank of Scotland Group Plc. ekonomisti Ross Walker, "Bu hayalkırıklığı yarattı ve rakamların bazı olağandışı etkileri içermesine karşın, genel anlamda, mevcut durum zayıf görünüyor"ve "Bu, politika yapıcıların tahminlerini zorlaştırıyor, ancak daha da genişleme ihtimali artıyor" değerlendirmesinde bulundu.