Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) konsey üyesi Ewald Nowotny, Avrupa kurtarma fonuna bankacılık lisansı verilmesi lehine görüşmeler olduğunu söyledi. Bu durum, liderlerin İspanya'nın tam ölçekli bir kurtarma ile karşı karşıya olduğu tartışmaları ile yüzyüze kaldıkları bir ortamda, kurtarma fonunun gücünü artırmaya yönelik tarışmaları yeniden başlatabilir.

Avusturya Merkez Bankası'nın da başkanlığını yürüten Nowotny, "Sanırım bunun lehine tartışmalar var" dedi ve "Başka tartışmalar da var, ancak bunun süregelen bir tartışma olduğunu düşünüyorum"değerlendirmesinde bulundu. Nowotny, ancak, bu noktada, Avrupa Merkez Bankası dahilinde spesifik tartışmalar yürütüldüğü konusunda bilgisi olmadığını sözlerine ekledi.

Bölge kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması'na (ESM) bankacılık lisansının verilmesi, kuruluşa AMB kredilerine giriş imkanı getirecek ve İspanya ve İtalya'nın yardım istemesi durumunda 500 milyar euronun yeterli bir yardım havuzu olmayacağı yolundaki endişeleri azaltacak. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin, 24 Mayıs'ta, böyle bir hareketin, Avrupa Birliği kanununun yasakladığı bir hareket olan merkez bankasının hükümetleri finanse etnesine neden olabileceğini kaydetmesine karşın, Avrupa Yatırım Bankası gibi kamuya ait kredi kuruluşları bu duruma istisna oluşturuyor.

Nowotny, "Bu, yalnızca para politikasının alanına giren birşey değil, bu nedenle, geniş bir müzakerenin bir parçası" dedi ve bu konunun ayrıntılarına girmekten kaçındı.

Euro, bu yorumların duyulmasının ardından, dolar ve yen karşısında, son altı günde ilk kez değer kazandı ve yarım sentin üzerinde yükselerek, Frankfurt saati ile 09:22'de 1.2108 dolar seviyesine çıktı. Almanya tahvilleri kayıplarını genişletirken, İspanyol ve İtalyan borçlanma kağıtları kayıplarını geri aldı.