Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikan merkez bankası Fed, ekonominin yavaşladığını ve zayıflayan genişlemeye yönelik atılan adımları gölgelediğini söyledi.

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) bugün sonuçlanan 2 günlük toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ekonomik aktivitenin, yılın ilk yarısında yavaşladığını söyledi. Komite, ekonomik ve finansal gelişmelere yönelik verileri yakından takip ederek fiyat istikrarı bağlamında toparlanmayı ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlayabilmek amacıyla ilave destek vereceğini belirtti.

Fed tarafından yayımlanan bir önceki rapora göre bu açıklamada dikkat çeken nokta, Amerikan merkez bankasının "ilave adımlar atmaya hazırdır" söylemi yerine "ilave destek verecek" demesi oldu. Aynı zamanda Fed, parasal politikasını değiştirmeyerek herhangi bir ilave QE3 veya başka bir önlem açıklamadı.

Fed Başkanı Bernanke, zayıflayan tüketici harcaması, yavaşlayan ekonomik büyüme ve yüzde 8.2'nin üstünde seyreden işsizlik oranına rağmen yeni teşvik açıklamadı. Bernanke ve meslektaşları 12 Eylül'deki toplantılarından önce Temmuz ve Ağustos aylarının istihdam verilerini inceleyerek, Avrupa Merkez Bankası'nın yarınki toplantısında bölgenin borç krizini rahatlatabilmeye yönelik adımlarını bekleyecek.

FOMC bugün yaptığı açıklamada, hanehalkı harcamasının yılın daha erken dönemlerine göre yavaş bir hızda arttığını söyledi. Fed, Operation Twist olarak da bilinen bir hamleyle, elindeki 667 milyar dolarlık kısa dönem tahvili uzun dönem tahville değiştirmeye devam ederek, varlıklarının ortalama vadelerini uzatacağını belirtti.