Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın, yatırımcıları gelişen piyasa varlıklarına daha fazla yöneltecek bir hamle olan yeni parasal genişlemeden kaçınmasının ardından Asya paraları düştü.

ABD'de imalatın Temmuz'da ikinci kez üst üste daralmasının ardından Malezya ringgiti 6 gündür devam eden rallisini sonlandırdı ve Güney Kore wonu da 4 ayın zirvesinden geri çekildi. Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) büyümenin ilk yarıda "biraz" yavaşladığını ve gerekmesi hâlinde daha fazla adım atacaklarını söyledi.

Piyasaların bir tür ekstra gevşeme hamlesi beklediğini, ancak bunun olmadığını söyleyen Bank of Singapore Ltd.'ın Döviz stratejistlerinden Sim Moh Siong, FOMC'un bekleme modunu tercih ettiğini ifade etti.

Malezya ringgiti, ABD doları karşısında yüzde 0.4 zayıflayarak 3.1261 seviyesine, won da yüzde 0.1 düşüşle 1,129.25 düzeyine geriledi. Filipin pezosu yüzde 0.2 ve Çin'in yuanı yüzde 0.09 düşerek sırasıyla 41.838 ve 6.3744'ten işlem gördü.

60 günlük volatilitesi yzüde 3.83'ten yüzde 3.82'ye gerileyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi yatay seyretti. Doların en çok çapraz işlem yaptığı 6 para birimi karşısındaki hareketini izleyen Dolar endeksi yüzde 0.5 oranında ralli yaptı.

ABD'nin ISM imalat endeksi geçtiğimiz ay 49.8 puan ile, Haziran'da 3 yılın en düşüğüne işaret ettiği 49.7 puan seviyesine yakın seyretti.