Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in emlak piyasasındaki kontrolleri artıracağına yönelik endişelerin yeniden gündeme gelmesi ve Avrupa Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısının öncesinden gelişen piyasa hisseleri 6 gündür ilk düşüşünü kaydetti.

Satışlarının üçte birinden fazlasınıı Avrupa ve Amerika'da gerçekleştiren Samsung Electronics Co. son 1 haftanın en sert düşüşünü kaydederek, gelişen piyasalar endeksini en çok aşağı çeken şirket oldu. China Railway Construction Corp., İtalyan futbol takımı İnter Milan'ın hisselerinin yüzde 15'ini almakta anlaşmaya varmasının ardından yüzde 3.6 değer kaybetti. Aralarında Poly Real Estate Group Co.'nun da bulunduğu Çinli imar şirketleri Şanghay Borsasında geriledi. Korea Gas Corp., İtalyan ortağının Mozambik'te yeni yataklar bulduğunu söylemesi üzerine 7 ayın en yükseğine çıktı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.5 kayıpla 949.51 puana düşerek, Nisan'dan bu yana gördüğü en uzun süreli rallisini sonlandırdı. Mario Draghi'nin geçtiğimiz hafta euronun korunması için gereken her şeyi yapılacağını söylemesinin, AMB'nin tahvil piyasalarına müdahale edeceğinin sinyali olarak algılanmasının ardından Avrupa Merkez Bankası bugün toplanıyor. Draghi'nin Almanya'nın itirazlarının üstesinden gelememesi hâlinde görülebilecek hayal kırıklığı sert satışlara neden olabilir. Fed de Çarşamba günü ekonomiyi destekleyici yeni önlemler almaktan kaçındı.

Bugün tüm gözlerin Avrupa'da olduğuna dikkat çeken Jianghai Securities Co.'nun analistlerinden Xu Shengjun, "AMB hayal kırıklığına uğratırsa hisseler düşer" dedi.

Hang Seng China Enterprise Endeksi yüzde 1.1 kayıpla 23 Temmuz'dan bu yana en sert düşüşünü kaydederken, Şanghay Bileşik Endeksi de yüzde 1.7 geriledi. Tayvan'daki finansal piyasalar tayfun sebebiyle kapalıydı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki kayıplara sağlık ve teknoloji şirketleri öncüşük etti. Endeks bu yıl yüzde 3.6 artış kaydetti. MSCI Dünya Endeksi ise 2012'yi yüzde 5.4 yukarıda götürüyor.

Gelişen piyasalar endeksi tahmini kazançların 10.4 katından fiyatlanıyor. Bu oran MSCI Dünya Endeksi için 12.6 katında seyrediyor.