Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yetkililer, İngiltere'deki son teşvik önlemlerinin genişletilmesinin ve yeni banka fonlama planının kredileri destekleyerek, İngiltere'yi çift dipli resesyondan çıkarıp çıkarmayacağını gözden geçiren İngiltere Merkez Bankası, bugünkü toplantısında parasal genişleme önlemlerini değiştirmeden bırakabilir.

Mervyn King başkanlığındaki Para Politikası Komitesi (MPC), geçtiğimiz ay parasal genişleme programının 50 milyar sterlin artırılmasının, ekonomiyi Euro Bölgesi'ndeki çalkantılardan koruyup koruyamayacağını değerlendirmek üzere yeni ekonomik tahminlerden yararlanacak. Bloomberg News'in anketine katılan 40 ekonomistin 39'u MPC'nin tahvil alım programını 375 milyar sterlinde bırakacağını düşünüyor.

İngiltere Merkez Bankası, banka kredilerindeki tıkanıklığı açmak için uyguladığı Kredi Fonlama Projesi (FLS) ile krizle mücadele araçlarını genişletirken, Avrupa Merkez Bankası'nın da bugün küresel büyümeye zarar veren borç krizinin çözümü içim bir plan açıklayabilir. Diğer yandan, görünümdeki bozulmanın etkisiyle, Morgan Stanley ve Barclays Plc gibi bankalar bu hafta tahminlerini revize ederek, İngiltere'de daha fazla teşvik öngördü.

Son ekonomik veriler ve anketlerin zayıf olduğunun altıı çizen Londra'daki Royal Bank of Scotland Group Plc'nin ekonomistlerinden Ross Walker, "Hâlen daha Temmuz'da açıklanan parasal genişlemenin erken aşamalarındayız ve FLS yeni faaliyete geçti; bu sebeple bunun etkilerini izlemek isteyebilirler, mantıklı da olur" dedi.

Ekonominin 2. çeyrekte yüzde 0.7 daralmasının ardından İngiltere Merkez Bankası kararını bugün öğlen açıklayacak.  İngiltere'de imalat sanayî Temmuz'da son 3 yılın en sert daralarak, bu çeyrek de zayıflığın devam edeceğine işaret etti.