Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa'nın en büyük bankası BNP Paribas SA'nın ikinci çeyrek karı, Avrupa borç krizinin işlem gelirlerini düşürmesinin etkisi ile yüzde 13 düştü.

Bankanın net karı 1.85 milyar euroya (2.26 milyar dolar) geriledi. Banka, geçen yılın ikinci çeyreğinde 2.13 milyar euro kar açıklamıştı. Bloomberg News'un anketine katılan yedi analistin tahminlerinin ortalamasına göre, bankanın 1.65 milyar euro kar açıklaması bekleniyordu.

Göreve bir yıl önce gelen banka CEO'su Jean-Laurent Bonnafe, daha sıkılaştırılan sermaye kurallarına uymak için varlık azaltmaya yöneldi. Bonnafe, bugün yaptığı açıklamada, bankanın yüzde 9 olan Basel III'e göre çekirdek sermaye rasyosu hedefine Haziran sonu itibariyle ulaşıldığını kaydetti.

Londra'da Keefe, Bruyette and Woods Ltd. analisti Pierre Lambert, "Oldukça hızlı ve olumlu" dedi.

Geçen yıl kredi daralmasından ve Yunanistan'ın ülke tahvillerinden dolayı sıkıntı yaşayan BNP Paribas, diğer Fransız rakipleri Societe Generale SA ve Credit Agricole SA gibi bilançosounu küçülttü ve elindeki ülke borçlanma kağıtlarını azalttı. Banka sermaye seviyesini, dağıtılmamış kar ve varlık azaltma ile yükseltti.

Paris'te Montsegur Finance'ten Francois Chaulet, "Parti ortamı yok, ancak BNP Paribas direnmek için tüm tedbirleri aldı" dedi.