Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen ile Helsinki'de bir araya gelen İtalya Başbakanı Mario Monti ortak basın toplantısında, Avrupa'nın kalıcı kurtarma fonunun banka lisansı yoluyla Avrupa Merkez Bankası likiditesine gireceğini söyledi ve Alman politika yapıcıların, Euro Bölgesi'ndeki krizin bastırılmasına yönelik daha fazla hamleyi desteklemek zorunda kalabileceğine işaret etti.

Monti, bu hamlenin işe yarayacağını düşündüğünü söyledi. İtalyan başbakanın açıklamaları, yalnızca birkaç saat öncesinde alınan Alman bakanların, ESM'nin AMB kaynaklarına girişine karşı tutumlarını sertleştirme kararını adete geri püskürttü.

Mario Monti, İtalya ve İspanya'nın borçlanma maliyetlerinin aşağı çekilmesinde, Avrupa'daki diğer görevdaşlarının desteğini almaya çalışıyor. Paris'ten Helsinki'ye geçmesinin ardından bugün İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile görüşmek üzere Madrid'e gitmeye hazırlanan Monti, krizle mücadelede kuzey-güney arasında bir köprü kurmanın ve euronun korunması için gereken her şeyin yapılacağını söyleyen AMB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarından istifade etmeye çalışıyor.

Monti ve Katainen, AMB toplantısından beklentilerine ilişkin görüş bildirmeyi reddederken, İtalya Başbakanı Monti, merkez bankacıları, AMB'nin bağımsızlığına saygı duymaları çağrısında bulundu.

Bundesbank Başkanı Jens Weidmann'nin AMB'nin enflasyonla mücadele görevinin ötesine geçmemesi gerektiğini söylemesinin ve Almanya'nın Euro Bölgesi'nin ortak stratejisindeki önemini vurgulamasının ardından gelen Monti'nin açıklamaları dikkat çekti.