Küresel piyasalarda günden kalanlar
Geçtiğimiz hafta yaptığı heyecanlandırıcı konuşmanın ardından bugün sağlam bir hareket planı açıklamayan Avrupa Merkez Bankası, bir çok piyasada düşüşe yol açtı
-ABD hisseleri düşüş trendine katıldı
ABD hisseleri, Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin, borç krizini rahatlatabilmek için yatırımcıların beklediği açıklamaları yapmaması üzerine düşerek, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksine son bir ayın en sert düşüşünü yaşattı.
New York saatiyle 12:38'de ABD borsalarında çıkış gösteren her 4 hisse başına 9 hisse düşüş yaşadı. S&P 500 yüzde 1.4'lük düşüşle 1,356.58 puan olurken, son 4 günde yüzde 2.1 düşmüş oldu. Dow Jones 165.63 puan, yüzde 1.3, gerileyerek 12,805.43 puan oldu. S&P 500 Endeksinde listelenen şirket hisselerinin işlem görme oranı bu raporun yazıldığı sırada 30 günlük ortalamanın yüzde 22 üzerinde gerçekleşti.
-İMKB günü düşüşle kapattı
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 Endeksi, ECB'nin faiz kararı ve Mario Draghi'nin açıklamalarının ardından görülen satışlarla günü 303,26 puanlık düşüşle 63.777,91 puandan kapattı.
İMKB'de hisse senetleri önceki güne göre yüzde 0,47 oranında değer kaybederken. toplam işlem hacmi 2,4 milyar lira oldu.
-ABD fabrika siparişlerinde beklenmedik düşüş
ABD fabrikalarına verilen siparişler Haziran ayında beklenmedik bir şekilde düşerek iş ekipmanına olan düşük talebi ve dayanıksız mal talebinde son 3 yılın en büyük düşüşünü işaret etti.
ABD Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre siparişlerdeki yüzde 0.5'lik düşüş, bir önceki ayın revize edilmiş yüzde 0.5'lik artışını takip etti. Bloomberg News anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı ise yüzde 0.5'lik bir artış gösteriyordu. Haziran ayında dayanıklı mallara olan talep yüzde 1.3 tırmanırken, geçtiğimiz hafta açıklanan yüzde 1.6'lık oran revize edilmiş oldu. Bugün ilk defa açıklanan dayanıksız mallara talep oranı Mart 2009'dan beri en büyük düşüşü gerçekleştirerek yüzde 2 geriledi.
-ABD'de işsizlik başvuruları beklenenden az arttı
İşsizlik maaşından yararlanmak için başvuruda bulunanların sayısı geöçen hafta beklenenden daha az bir artış gösterdi. Bu durum, muhtemelen, otomobil üreticilerin bakım için üretimi durdurdukları dönemin etkilerini yansıtıyor.
İşsizlik başvuruları, 28 Temmuz ile biten haftada 8,000 artarak 365,000'e çıktı. Bloomberg News'un anketine katılan 47 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 370,000'e çıkması bekleniyordu. Çalışma Bakanlığı sözcüsü, otomobil üreticilerin bakım nedeniyle üretimi durdukları dönemin sonuna gelinmesi dolayısıyla, gelecek hafta açıklanacak olan verilerin, mevsimsel etkilerden daha arınmış olabileceğini söyledi.
-İngiltere MB politika değiştirmedi
İngiltere Merkez Bankası, politika yapıcıların resesyonu sona erdirmeye yönelik son teşviklerin ve yeni kredi programının etkisini görmek için beklemeye geçmeleri ile birlikte, mevcut tahvil alım programını değiştirmedi
Mervyn King başkanlığındaki dokuz Para Politikası Komitesi üyesi, 375 milyar sterlin (582 milyar dolar) tutarındaki parasal gevşeme hedefini, Bloomberg News'un anketine katılan 40 ekonimistin biri dışında tümünün tahmin ettiği üzere, değiştirmesi. Banka ayrıca politika faizini de değiştirmeyerek yüzde 0.50'de tuttu.
-Bakır AMB beklentileri ile yükseldi
Bakır, dün Fed'in gerek duyulduğunda ekonomiyi destekleyebileceğini açıklamasının ardından, Avrupa Merkez Bankası'nın da bölge borç krizi ile mücadeleye yönelik adım atabileceği beklentisi ile yükseldi.
Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.7 yükselerek ton başına 7,460.50 dolara kadar çıktıktan sonra, Tokyo saati ile 16:19'da ton başına 7,465 dolara geldi. Eylül vadeli bakır kontratı, New York Comex piyasasında pound başına 3.3805 dolara ulaştı.
-S&P Almanya'nın notunu teyit etti
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, Almanya'nın kredi notu görünümünü, diğer bir derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service'in "Aaa" olan ülke kredi notunun risk altında olduğunu açıklamasının ardından "durağan" seviyesinde tuttu.
Avrupa'nın en büyük ekonomisinin uzun vadeli ülke kredş notu, S&P'den yapılan açıklamaya göre, "AAA"da bırakıldı.
S&P, "Bizim görüşümüze göre, Almanya, büyük çaplı ekonomik ve finansal şokları emebilmesi ile birlikte, yüksek oranda geniş bir yelpazeye yayılmış ve rakabetçi bir ekonomi" şeklinde görüş bildirdi ve "Uzun vadeli not görünümü durağanda bırakıldı. Bu durum, Almanya'nın kamu maliyesinin ve güçlü dış bilançosunun, potansiyel finansal ve ekonomik şoklarla başa çıkmaya devam edeceği yolundaki görüşümüzü yansıtıyor" açıklamasında bulundu.
-Çin Borsası kırmızıda
Hükümetin konut piyasasını soğutmaya yönelik kontrollerini artıracağına dair kaygıların etkisiyle Çin Borsası, AMB toplantısının öncesinde, imar şirketlerinin öncülüğünde geriledi.
Emlak şirketleri endeksi yüzde 3.4 kayıpla Mart'tan bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Poly Real Estate Group Co. yüzde 6.9 değer kaybetti. China Railway Construction Corp., İnter Milan'ın yüzde 15 hissesini satın almada anlaşması üzerine yüzde 2.1 düştü. Baoshan Iron&Steel Co., şirketlerin hisse fiyatlarını desteklemek üzere hisse geri alımı yapacakları spekülasyonuyla çelik üreticileri arasındaki kazançları sürdürdü.