Küresel piyasalardan geriye kalanlar
Avrupa Merkez Bankası'nın dün yarattığı hayal kırıklığından sonra piyasalar bugün özellikle ABD'den gelen istihdam verileri sonrası toparlandı
-ABD'de hizmet sektörü endeksi yükseldi
ABD'de Institute for Supply Management'ın (ISM) açıkladığı, ekonominin yüzde 90'ını kapsayan imalat sanayi dışı işletmeler endeksi, Haziran ayındaki seviyesi olan 52.1'den temmuz ayında 52.6'ya yükseldi.
Bloomberg News'un anketine katılan 73 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, ISM imalat sanayi dışı endeksinin 52 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Ekonomistlerin tahminleri ise 50.5 ile 53 arasında kaldı. Bu verinin 50 seviyesinin üzerinde çıkması, sektörde genişleme olduğunu işaret ediyor. ISM hizmet sektörü endeksi, kamu hizmet kuruluşlarından perakende, konut, sağlık ve finans dallarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.
-İMKB günü 2012 zirvesinde kapattı
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 endeksi küresel piyasalarda risk iştahının artmasıyla görülen güçlü alışlarla günü 2012 yılının zirvesinde kapattı.
İMKB 100 endeksi günü önceki gün kapanışına göre 1.525,73 puanlık yükselişle 65.303,64 puandan kapattı, toplam işlem hacmi 2,1 milyar lira oldu. İMKB'de hisse senetleri ortalama yüzde 2,39 oranında değer kazandı.
İMKB 100 Endeksi gün içinde en düşük 63.513,05 puanı gördükten sonra, yurt dışı piyasalara paralel olarak yükselişe geçti ve gün içinde en yüksek 65.444,94 puanı gördü.
-ABD'de istihdam sevindirdi
ABD'de tarım dışı istihdam Temmuz ayında, işsizlik oranının beklenmedik bir şekilde son beş ayın en yüksek seviyesine tırmanmasına karşın, oto üreticilerindeki istihdamın artmasının desteği ile beklenenden daha fazla bir çıkış gösterdi.
Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, tarım dışı istihdam, Haziran ayında, aşağı yönde revize edilmiş rakamla 64,000 artmasının ardından, Temmuz ayında 163,000'lik bir çıkış gerçekleştirdi. Bloomberg News'un anketine katılan 89 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, istihdamın 100,000 artması bekleniyordu. İşsizlik oranı ise yüzde 8.2'den yüzde 8.3 seviyesine yükseldi.
-Avrupa hisseleri haftayı moralli kapattı
Avrupa hisseleri, ABD ekonomisinin Temmuz ayından beklenenden daha çok istihdam yarattığını gösteren verilerle beraber yükselerek dün yaşadığı bir haftanın en büyük düşüşünden toparlandı.
Avrupa'nın en büyük sigorta şirketleri Allianz SE ve Axa SA, beklenenden daha iyi kâr açıklamasıyla sırasıyla yüzde 6.5 ve yüzde 5.7 değer kazandı. Intesa Sanpaolo SpA ve Natixis SA'nın beklenenden daha yüksek çeyrek dönem kazancı açıklamasıyla birlikte bankalar yükseldi.
Avrupa'nın en büyük mühendislik şirketi Siemens AG, yıl sonuna kadar 3 milyar euroluk (3.7 milyar dolar) hisse geri alımı yapacağını açıklamasının ardından yüzde 6.4 değer kazandı.
Stoxx 600 Endeksi yüzde 2.3 yükselerek, Londra saati ile 16:30'da 265.34 puana çıktı ve 2 Nisan'dan beri en yüksek seviyeyi gördü. Endeks, Avrupa Merkez Bankası ve Fed'in küresel ekonomik büyümeyi canlandırmak için ani çözümler üretememesine rağmen, bu hafta genelinde yüzde 2.2'lik bir tırmanışa yol alıyor. Gösterge endeksi, 9. kazanç haftasına doğru ilerleyerek, Ocak 2006'dan bu yana en uzun periyodu kaydetmek üzere.
-Gelişen piyasalar endeksi 1 haftanın en düşüğünde
Avrupa, Çin ve ABD'deki merkez bankalarının ekonomiyi destekleyici acil önlemlerden kaçınması üzerine gelişen piyasa hisseleri 2. gününde de geriledi ve MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi 1 haftanın en düşüğünü kaydetti.
Mart'ta Sharp Corp.'un hisselerini alacaklarını duyurmuş olan Foxconn Technology Co. ve Hon Hai Precision Industry Co., Japon Sharp'ın zarar tahminini yükseltmesinin ardından yüzde 5'in üzerinde değer kaybetti. Güney Kore'nin en büyük finansal grubu Woori Finance Holdings Co., kârlarının düşmesiyle son 2 haftanın en sert kaybına işaret etti.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.7 kayıpla 938.68 puana geriledi. 2 hafta üst üste yükselmesinina rdından endeks bu hafta yüzde 0.3 aşağıda seyrediyor. Avrupa Merkez Bankası Mario Draghi dün tahvil piyasalarına müdahale etmeme kararı alırken, Çin Merkez Bankası "ihtiyatlı" para politikasını sürdüreceğini, Fed de şimdilik bekle-gör politikası izleyeceğini söyledi.
-Asya paraları bu hafta dolara yenik düştü
Avrupa ve ABD'deki politika yapıcıların küresel ekonomiyi canlandırmak için yeterince adım atmadığını düşünen yatırımcıların riskli varlıklardan uzaklaşmasıyla Asya paraları zayıfladı.
MSCI Asya Pasifik Endeksi, Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alım planlarında Almanya'nın itirazlarına karşı duramamasının ardından 3. gününde de düştü. Fed de 1 Ağustos'ta yatırımcıların umduğu 3. tur tahvil alım programını açıklamadı. Hindistan Merkez Bankası'nın politika faizini sabit tutmasının ardından Hint rupisi 3. haftasını da kayıpla sonlandırmaya hazırlandı. Endonezya rupisi ise ülkenin 2008'den bu yana en büyük ticaret açığını vermesi üzerine değer kaybetti.
-Çin Borsası karamsarlığı aştı
Çinli regülatörlerin, yuan tabanlı hisselerin işlem ücretlerini aşağı çekmesinin, Çin, Avrupa ve ABD'deki merkez bankalarının büyümeyi desteklemek üzere acil önlemler almayışından kaynaklanan hayal kırıklığını gölgelemesi üzerine Çin Borsası artış kaydetti ve 7. haftasında kaydettiği kayıpları azalttı.
Sinolink Securities Co., işlem ücretlerindeki yüzde 20 indirimin alımları destekleyeceği spekülasyonu üzerine yükselişe geçen aracı kurumların peşinden gitti. Çin'in en büyük otomobil üreticisi SAIC Motor Corp., araç stoğunun 4 ayın zirvesine tırmanmasıyla yüzde 5.1 değer kaybetti. Avrupa Merkez Bankası Mario Draghi dün tahvil piyasalarına müdahale etmeme kararı alırken, Çin Merkez Bankası "ihtiyatlı" para politikasını sürdüreceğini, Fed de şimdilik bekle-gör politikası izleyeceğini söyledi.
-Asya borsaları küresel düşüşü sürdürdü
Avrupa Merkez Bankası'nın borç krizini kontrol altına almak üzere acil bir çözüm planı açıklamaması ve Çin'deki para politikası yetkililerinin, politikayı gevşetmeyi ağırdan alacağı spekülasyonu üzerine Asya borsaları 3. gününü de kırmızıda sonlandırdı. Sharp Corp., beklenenden fazla zarar tahmininde bulunmasının ardından teknoloji hisselerindeki düşüşe öncülük etti.
Commonwealth bank of Australia ve Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., İspanya ve İtalya'da yükselen borçlanma maliyetlerinin Avrupa'daki borç krizinin küresel finansal sisteme zarar verebileceği endişelerni artırması üzerine bankalar arasındaki düşüşü devam ettirdi. Japonya'nın en büyük LCD üreticisi Sharp, bu yılki zarar tahminini yükseltmesi ve istihdam kesintisi yapacağını duyurmasının sonrasında yüzde 29 değer kaybetti. Dünyanın en büyük ikinci uyku apnesi çeken hastalar için solunum cihazları üreticisi ResMed Inc., analistlerin beklentisi üzerinde kazanç açıklamasının ardından yüzde 11 primlendi.