Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Çin dış ticaret verilerinin küresel ekonominin yavaşlamakta olduğuna ilişkin işaretleri desteklemesinden olumsuz etkileniyor. Asya hisse senetleri bu hafta ilk kez düşerken, bakır fiyatları aşağı yönde hareket etti. Mısır ve buğday, ABD'de kuraklığın üretimi azaltacağı işaretlerinin artması ile birlikte yükselişlerini üçüncü güne taşıdı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:33'te yüzde 0.7 aşağıda seyrediyordu. Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.4 geriledi. Aralık vadeli mısır kontratı Chicago'da yüzde 0.8 yükselerek 8.305 dolar ile rekor seviyeye çıkarken, buğday yüzde 0.4'lük bir çıkış gerçekleştirdi. Euro, gelecek hafta açıklanacak olan verilerin Euro Bölgesi'nde daralma işaret etmesinin beklenmesi ile birlikte, dolar karşısında haftalık düşüş yaşamaya hazırlanıyor.

Çin'de ihracat Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 arttı. Bloomberg'in anketine göre, ihracatın yüzde 8 artması bekleniyordu. Analistlerin tahminlerine göre, ABD Tarım Bakanlığı bugün, ülkede 1956'dan bu yana görülen en sert kuraklıktan dolayı, mısır rekoltesi tahminini son altı yılın en düşük seviyesine indirecek. MSCI Asya Pasifik Endeksi bu hafta yüzde 2.6 yükseldi.

Chengdu'da Huaxi Securities Co. analisti Cao Xuefeng, "İhracat rakamları, Çin ekonomisinin kısa vadwede iyileşmesinin zor olduğunu gösteriyor" dedi ve "Çin'de zorunlu karşılık oranlarının düşürülmesi ve diğer destekleyici tedbirlere gidileceği yolunda beklentiler var, ancak ben bunların etkili olacağından şüpheliyim. Hükümetin kullanabileceği sınırlı sayıda araç var" değerlendirmesinde bulundu.