Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borç krizinin çözümünün gecikmesiyle Euro Bölgesi ekonomisinin daralacağına işaret etmesi beklenen büyüme rakamlarının öncesinde euro, 3 haftanın ilk 5 günlük düşüşüne işaret etti.

Çin'in yavaşlama sinyallerinin hisseleri aşağı çekmesinin güvenli varlık talebini artırmasıyla dolar ve yen, önemli para birimleri karşısında değer kazandu. Avustralya doları 4 ayın zirvesinden gevşeti. Euronun dolar karşısındaki opsiyon primi bu hafta 4 yılın en düşüğünü test ederek, Citigroup Inc.'in euro ile bağlantısı olan risklere karşı koruma alınmasını tavsiye etmesine neden oldu.

Euro almak için bir neden göremediğini söyleyen Mizuho Corporate Bank Ltd.'ın piyasa ekonomistlerinden Daisuke Karakama, Euro Bölgesi ekonomisinin neredeyse hiç iyi sürpriz yapmadığını belirtti.

Euro, dolar ve yen karşısında yüzde 0.1'er değer kaybederek sırasıyla 1.2295 dolar ve 96.62 seviyelerinden işlem gördü. Euro bu hafta dolara karşı yüzde 0.7, yene karşı ise  yüzde 0.6 zayıfladı. Yen karşısında dün yüzde 0.2 güçlenerek 78.57'ye çıkan dolar bugün 78.58'den fiyatlanıyor. Dolar 3 Ağustos'tan bu yana yüzde 0.1 yükseldi.

Bloomberg News'in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahminine göre Euro Bölgesi'nin gayrisafi yurtiçi hasılası ilk çeyrekte sabit kalmasının ardından ikinci çeyrekte yüzde 0.2 daraldı. Eurostat rakamları 14 Ağustos'ta açıklayacak.

Avrupa Merkez Bankası'nın beklenti anketine katılan ekonoistler 2013'e ait büyüme tahminini yüzde 1'den yüzde 0.6'ya düşürdü. Bölge ekonomisinin bu yıl yüzde 0.3 daralacağı tahmin ediliyor.

Fransa'da bugün açıklanacak olan sanayi üretimi verilerinin Haziran'da aylık bazda yüzde 0.1 yükselmesi bekleniyor.