Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de Temmuz ayında ithalat ve ihracattaki büyümenin çökmesi ve yeni yuan kredilerinin tahminlerin altında kalması, küresel ekonominin yavaşlamakta olduğu yolundaki işaretlere katkıda bulunuyor ve hükümetin genişlemeye destek için tedbirleri artırma ihtimalini güçlendiriyor.

Çin'de, gümrük bürosunun bugün açıkladığı verilere göre, ihracat Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artarken, ithalat yüzde 4.7 yükseldi. Yerel para cinsinden yeni krediler, merkez bankasından yapılan açıklamaya göre, 540.1 milyar yuan (85 milyar dolar) seviyesinde gerçekleşti. Bu seviye, Bloomberg News'un anketine katılan 30 analistin tahminlerinin tümünden de kötüydü. Bu veri Haziran ayında 919.8 milyar yuan seviyesinde gerçekleşmişti.

Asya hisse senetleri, dün Çin'de sanayi üretiminin 2009'dan bu yana en yavaş artışını göstermesinin ardından, bugün açıklanan verilerin de, hükümetin ekonomiyi güçlendirmek için, faiz indirimleri ve yatırım projelerinin onaylarının hızlandırılması gibi tedbirleri alacağı beklentilerini güçlendirmesi ile birlikte geriledi. Yavaşlama işaretleri, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin yedinci çeyrekte de hızını kaybetmekte riskini yoğunlaştırıyor.

Hong Kong'da Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Çin ekonomisi müdürü Liu Li-Gang, "Para politikasındaki gevşeme yılın kalan kısmında daha agresif olmalı" dedi ve "sert iniş" riski olduğunu ve hükümetin belki bugün zorunlu karşılık oranlarını indirebileceğini sözlerine ekledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nin hisse senetleri, Çin'de yeni krediler verisinin ardından kayıplarını genişletti ve endeks Tokyo saati ile 14:28'de yüzde 0.8 aşağıda seyrediyordu.

Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yerel saat ile 13:29'da yüzde 0.3 aşağıdaydı. Endeks dün, enflasyonun Temmuz ayında dördüncü ay üst üste yavaşlamasının, merkez bankasının ilave teşvik uygulayacağı beklentisini artırması sonrası yükselmişti.