Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisseleri, beklenenden daha kötü gelen Çin ticaret verileri üzerine düşüşe geçerek Standard & Poor's 500 Endeksi'nin Mart ayından bu yana en uzun haftalık kazanç periyoduna ara verdi.

Yahoo! Inc., CEO Marissa Meyer'in, hissedarlara milyarlarca dolar dönüş sağlama planlarını değiştirebilecek bir stratejiye yönelmesinden sonra yüzde 5.3 geriledi. Monster Beverage Corp., bilinmeyen bir savcının şirketin incelediğini açıklaması üzerine yüzde 6.6 geriledi.

ABD Borsalarında New York saatiyle 09:48'de yükselen her hisse başına iki hisse düşüş yaşadı. S&P 500 yüzde 0.4 gerileyerek 1,396.66 puan oldu. Dow Jones ise 63.61 puan, yüzde 0.5, gerileyerek 13,101.58 puan oldu. Bu raporun yazıldığı sırada S&P 500'de listelenen şirket hisselerinin işlem görme oranı ise son 30 günlük ortalamanın yüzde 6.9 altında gerçekleşti.

Fort Washington Investment Advisors şef yatırım yetkilisi Nick Sargen, piyasanın dünya genelinde bir yavaşlamaya baktığını söyledi. Sargen, "Çin yavaşlıyor, ve Avrupa resesyonda. Herkes zor bir durum içerisinde olduğumuzun farkında. Sorulması gereken soru ise; daha fazla zayıflayabilir mi yoksa zayıflayamaz mı?"

Verilerin Çin ihracatında çöküş olduğunu, ve ithalat ve yen ticaretinin beklentilerinin altında kaldığını göstermesiyle hisseler küresel düşüşe katıldı. Fransa'nın sanayi üretiminin düşmesiyle yükselen Avrupa borç krizi endişeleri, bölgenin en büyük ikinci ekonomisinin son üç yıldır ilk kez resesyona gireceğine dair en son sinyal olarak değerlendiriliyor.