Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, yanlışa asla tolerans göstermeyeceklerini belirterek, ''Yasal olmayanla, dürüst olmayanla, ahlaklı olmayanla sonuna kadar mücadele edeceğiz'' dedi.

İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği'nin düzenlediği iftara katılan Altunyaldız, gümrük camiasını ''dış ticaretin elleri'' olarak tanımladı. Başta Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı olmak üzere tüm bakanlık temsilcilerinin, camiayı bir bütün olarak gördüğünü belirten Altunyaldız, bu bütünün bir parçasının bakanlık mensupları, diğer parçasının ise gümrük camiası olduğunu söyledi.

İşin asıl başlama aşaması, süreçlerin yönetilmesi, doğru bir şekilde sonuçlandırılması, değer yaratılması, dış ticaret rakamlarının artırılması ve refahın, zenginliğin artırılmasına yönelik çabaların gümrük müşavirlerinden geldiğini ifade eden Altunyaldız, ''Bizdeki eksiklikler size, sizdeki eksikler bize yansır. O halde eksiklik olmadan bu bütünün parçaları olarak sizlerin ve bizlerin aldığımız sorumluluğu hakkıyla yerine getirmek ve hizmetin en iyisini, en kalitesini, en dürüstünü, en ahlaklısını, en yasalını sunmak gibi bir görevimiz var'' diye konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın kesinlikle negatif imaj ve algıyla anılmaması konusunda hassasiyet gösterdiklerini vurgulayan Altunyaldız, iyi şeylerin gerçekleşmesi ve bir daha geri dönülmeyecek şekilde istikrar bulması için mücadele verdiklerini dile getirdi.



-''Yanlışa asla tolerans göstermeyeceğiz''


Bundan sonraki aşamada da yasal ticareti iyi, hakkıyla ve dürüst bir şekilde yapan işadamının ve bununla ilgili aktörlerin sonuna kadar arkasında olacaklarını söyleyen Altunyaldız, şöyle devam etti:

''Asla yanlışa tolerans göstermeyeceğiz. Yanlışla birlikte olmayacağız ve yasal olmayanla, dürüst olmayanla, ahlaklı olmayanla sonuna kadar mücadele edeceğiz. Ta ki bu unsurlar bu camianın üzerinde bir karabulut olmaktan kurtulup her şey tamamıyla dağılana kadar.

Bu camia iyi şeyler yapan, Türkiye'ye değer yaratan bir camia. O yüzden bu camianın hakkıyla yapmış olduğu şeylerin değer olarak kendine dönmesini hep beraber sağlayacağız ve bu algıyı gerçekleştireceğiz. Gümrük camiasından etik kurallar başta olmak üzere, meslek ilkelerini sonuna kadar teessüs ettirmelerini istirham ediyorum.''

Altunyaldız, fiziki alanların düzeltilmesi dahil camianın iyi hizmet verebilmesi, iyi rehberlik yapabilmesi ve yarattığı değeri hem ülkesi hem hizmet ettiği kesim hem de kendisi için sindirebilmesine yönelik bir çaba içinde olduklarını belirtti.



-''Halkalı'yı Çatalca'ya taşıma konusunda gerekli protokoller imzalandı''

Tüm saha süreçlerini tek model halinde yeni kurumsal kimlik çalışmasına uygun bir şekilde tamamlamaya çalıştıklarına dikkati çeken Altunyaldız, ''Fiziki alanları yap-işlet-devret modeliyle yapma konusundaki çabalarımız devam ediyor. İnşallah Halkalı'yı Çatalca'ya taşıma konusunda gerekli protokoller imzalandı ve zannediyorum birkaç ay içinde temel atmış oluruz ve önümüzdeki yıl yeni mekanımızda hep beraber hizmet veriyor oluruz. Bunun yanında Doğu ve Güneydoğu illerimizde 4 ayrı mekanı da yap-işlet-devret modeliyle hizmete sokacağız önümüzdeki yıl. Ayrıca önümüzdeki ay tüm personelimizin mesleğin ağırlığına ve gerektirdiği sorumluluğu uygun şekilde tasarlananı üniformalarını giydirmiş olacağız'' şeklinde konuştu.



-''Oda konusu bizim için olmazsa olmaz''

İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Turhan Gündüz de, mesleğin yasal hak ve menfaatlerinin en üst seviyede korunması, geleceğinin güvence altına alınması, hak ettiği mesleki saygınlığa kavuşması için çalıştıklarını ifade etti.

Mesleki saygınlık içi mesleki etiğin oluşturulması ve uygulamaya geçirilmesinin şart olduğuna inandıklarını ve bu doğrultuda çalışmalar başlattıklarını kaydeden Gündüz, meslek standartlarını yükseltmek ve 2023 hedeflerine hazır olmak için çok kapsamlı eğitim çalışmaları düzenlediklerini söyledi.

Gümrük müşavirleri olarak meslek odasına kavuştuklarında yaşanacak değişimleri anlatan Gündüz, ''Oda konusu bizim için olmazsa olmaz. Bayram sonrası en yoğun programımız oda yasasıdır. Önümüzdeki dönemde camianın toplam gücünü bu konuya yoğunlaştıracağız'' dedi.

Gümrük ihlalleriyle ilgili Gümrük Kanunu ve Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun harmonize edilmesini önemli bulduklarını ve katkı vermek istediklerini belirten Gündüz, bu konuda henüz yeterli düzeyde kurumsal işbirliği yapamadıklarını da sözlerine ekledi.