Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Atina Ekonomi Üniversitesi ve Batı Yunanistan Üniversitesi'nin yaptığı araştırma, halkın en az üçte birinde bu konuda hassasiyet oluştuğunu gösteriyor ve bu durum ''tüketimde vatanseverlik'' olarak nitelendiriliyor.

Tüketiciler, yerli ürünlerin ithal ürünlere kıyasla daha pahalı olduğunu belirtiyor ancak ülke ekonomisini desteklemek istedikleri ve işsizliği azaltacağına inandıkları için yerli ürünleri tercih ettiklerini dile getiriyor.

Araştırma Yunanlı tüketicilerin yüzde 13'ünün son altı ayda yerli ürünlere yöneldiğini gösteriyor. Son bir yıldır yerli ürün aldıklarını söyleyenlerin oranı ise yüzde 23.

Araştırma sonuçlarına göre, Yunan ürünlerini ''Yunan üretici unsurları tarafından hazırlanan'' şeklinde niteleyen tüketiciler için kriz döneminde ''Made in Greece'' ifadesi sihirli bir etkiye sahip bulunuyor.

Yerli ürünlerin, daha kaliteli ve güvenilir olduğunu düşünen Yunan halkı, bu şekilde davranarak da hem kendi çıkarlarını hem de ülke çıkarlarını koruduğuna inanıyor.

En çok tercih edilen yerli ürünler, yüzde 91'le taze sebze-meyve ve süt ürünleri, yüzde 84'le unlu mamuller, yüzde 75'le gazlı içecekler-meyve suları-su, yüzde 68'le alkollü içecekler, yüzde 57'yle işlenmiş gıdalar ve yüzde 56'yla dondurulmuş gıdalar.

Şirketler de daha şimdiden pazarlama stratejilerini, reklamlarını ve sloganlarını buna göre ayarlayarak, ya şirketin ya da ürünlerin Yunanistan'a ait olduğunu belirtiyorlar. Ürünlerini pazarlamak için şirketler, ''Hesaplı ve Yunanlı'', ''Gerçek Yunanlı'', ''Sevdiğimiz Yunanistan lezzeti'', ''73 yıldır Yunan üreticisini destekliyoruz'', ''Yunan ürünlerini kucaklıyoruz, yerli üretimi destekliyoruz'', ''15 yıldır birlikte değerliyiz'', ''Kuşaktan kuşağa Yunan kalitesi'' gibi sloganları kullanıyorlar.

Bazı yabancı şirketler de yerel üreticiyi desteklediklerini, Yunan ekonomisine güvendiklerini ya da yerli ham madde kullandıklarını vurguluyorlar.