Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

CHP Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün'ün Ovacık'tan Tunceli'ye dönerken 2 kişi tarafından kaçırıldı.

İddiaya göre, Tunceli'nin Ovacık ilçesinde parti çalışmaları yaptıktan sonra akşam saatlerinde Tunceli'ye dönmek üzere yola çıkan Aygün'ün içinde bulunduğu otomobil, Ovacık-Tunceli karayolunun Fırtına Veli Çeşmesi mevkisinde silahlı kişilerce durduruldu.

Milletvekili Aygün'ün yanında bulunanları serbest bırakan kişilerin, Aygün'ü yanlarına alarak bölgeden ayrıldıkları öne sürüldü.

Otomobilde bulunanlardan Kadir Merkit'in konuyla ilgili olarak Tunceli Emniyet Müdürlüğü'nde ifadesine başvurulduğu öğrenildi.

-Genç: ''Sayın Aygün, Tunceli'ye giderken kaçırılmış-

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Milletvekili Hüseyin Aygün'ün Ovacık ilçesinden Tunceli'ye giderken kaçırıldığı bilgisini aldıklarını, olayla ilgili araştırmalarının sürdüğünü bildirdi.

Genç, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, Aygün'ün saat 19.00 sıralarında Tunceli'ye giderken Munzur Çayı kıyısında kaçırıldığını öğrendiklerini söyledi.

Aygün'ün yanında iki kişi bulunduğunu ancak bu kişilerin serbest bırakıldığını aktaran Genç, ''Emniyet Müdürü ile konuştum. Olay daha çok yeni, inceliyorlar. Biz de araştırmamızı sürdürüyoruz'' dedi.

Genç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na bilgi vermek amacıyla ulaşmaya çalıştığını da bildirdi.

 

-Şahin: ''Tunceli polisimiz ve jandarmamızca bölgede her türlü arama faaliyetleri başlatıldı''-

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün Tunceli-Ovacık ilçesinde bölücü terör örgütü militanları olduğu tahmin edilen kişilerce yolu kesilerek kaçırıldığı yönünde bilgi olduğunu belirterek, ''Tunceli polisimiz ve jandarmamızca bölgede her türlü arama faaliyetleri başlatıldı'' dedi.

Bakan Şahin, Gümüşhane'de Merkez Kemaliye Camisi'nde kıldığı teravih namazı çıkışında, CHP Tunceli Milletvekili Aygün'ün teröristlerce kaçırıldığı iddiasına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Konudan bilgisi olduğunu belirten Bakan Şahin, şunları ifade etti:

''Güvenlik güçlerine haber vermeden seyahat ettiği esnada Tunceli-Ovacık ilçesinde seyir halindeyken takriben saat 18.00 sularında bölücü terör örgütü militanları olduğunu tahmin ettiğimiz kişilerce yolu kesilerek kaçırıldığı bilgisi var. Yanındakiler serbest bırakılmış. Serbest bırakılanların başvurusu üzerine Tunceli polisimiz ve jandarmamızca bölgede her türlü arama faaliyetleri başlatıldı. Ön bilgimiz bu''

Bakan Şahin, konuyla ilgili gelişmeleri zaman içinde kamuoyu ile paylaşacaklarını sözlerine ekledi.

-Koç: ''Şu anda 5 milletvekili arkadaşımız Tunceli'ye hareket etmiş durumdalar''-

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün kaçırılmasıyla ilgili ayrıntıları yakından takip ettiklerini belirterek, 5 CHP milletvekilinin konuyla ilgili olarak Tunceli'ye hareket ettiğini bildirdi.

Koç, CHP Genel Merkezi'nde Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün kaçırılmasıyla ilgili basın mensuplarına açıklama yaptı.

Seçim bölgesi Tunceli'de bir süredir çalışmalar yürüten Aygün'ün, Ovacık ilçesinden Tunceli'ye dönerken PKK'lı teröristler tarafından yolunun kesildiğini belirten Koç, ''Arkadaşımız direnmesine rağmen şu anda alıkonulmuş vaziyette. Bize intikal eden haberler de bu şekilde. Sayın Tunceli Valisi ile bizim aramamız üzerine bir görüşmemiz oldu. Takibin devam ettiğini belirttiler. İlginç olan taraf şu ana kadar Hükümet tarafından CHP Genel Başkanı'na ve CHP'nin kurumsal yapısına herhangi bir bilgilendirme için geri dönüş olmamasıdır'' dedi.

Süreci yakından takip ettiklerini bildiren Koç, şöyle konuştu:

''İlk kez bir milletvekili terör örgütü tarafından alıkonuluyor, kaçırılıyor. Bu terörün bugün Türkiye'de ulaştığı boyutu bize gösteriyor. Şunu herkes çok iyi bilsin; CHP Türkiye'nin birliği, bütünlüğü, dirliği, kardeşliği için bundan önce olduğu gibi bundan sonra da üzerine düşen görevi sonuna kadar yerine getirecektir. Bir tek milletvekili arkadaşımız şu anda kaçırılmış olabilir, risk altında olabilir. Zaten iki milletvekilimiz şu anda Silivri'de bedel ödüyorlar. Geriye kalan 133 milletvekili de söylediğim ilkeler çerçevesinde yasama görevinin dışında her türlü baskıya, zulme, tehdide boyun eğmeden görevlerini sürdüreceklerdir.''

Genel Başkan Kılıçdaroğlu ve Ankara'da bulunan bazı partililerin durumu dakika dakika takip ettiklerini aktaran Koç, gelişmeleri basınla paylaşacaklarını söyledi. ''Şu anda 5 milletvekili arkadaşımız Tunceli'ye hareket etmiş durumdalar. Bir arkadaşımız da İstanbul'dan gelecek'' diyen Koç, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, İstanbul milletvekilleri Müslim Sarı ve Mahmut Tanal, Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve Ankara Milletvekili Levent Gök'ün bölgeye gittiklerini bildirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün kaçırılmasıyla ilgili, ''Terörün Şemdinli, Çukurca olaylarından sonra bugün de seçilmiş bir milletvekiline dönük eylemi her halde birlikte değerlendirilmeli, olay daha geniş boyutta ele alınmalı diye değerlendiriyorum'' dedi.

Koç, CHP Genel Merkezi'nde Tunceli Milletvekili Aygün'ün kaçırılmasıyla ilgili basın mensuplarına açıklama yaptı.

Gelişmeleri yakından izlediklerini belirten Koç, olayın terörün seçilmiş bir milletvekilini bile alıkoyabildiğini göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi. Bunun çok ciddi olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Koç, şunları söyledi:

''Günlük, yapay tartışmalardan, akşam toplantılarından önce yapılan kin, nefret, öfke dolu konuşmalardan artık herkes sıyrılmak zorunda. Ciddi bir Türkiye sorunu ile karşı karşıyayız. Terör sorunuyla karşı karşıyayız. Bu soruna çözüm bulmak da tüm milletimizin bizden beklediği şekilde meşru zeminde, siyaset kurumudur. CHP olarak biz üzerimize düşeni yapacağız. Ama şu ana kadar ne sayın Başbakan'dan ne sayın İçişleri Bakanı'ndan CHP sayın Genel Başkanı'na bu konuyla ilgili bir açıklama, bilgilendirme gelmedi, yapılmadı.''

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Koç, teröristlerin kaç kişi oldukları ve silah taşıyıp taşımadıklarının sorulması üzerine ''Silahsız olmaz bu işler'' yanıtını verdi.

Olay sırasında Aygün'ün yanında bir gazeteci ile danışmanının olduğunu dile getiren Koç, danışman ile görüştüklerini, Aygün'ün direndiğini ancak tehditle götürüldüğünü söyledi. Koç, danışman ve gazetecinin ise bırakıldığını belirtti.

Hüseyin Aygün'ün Tunceli'deki seçim bürolarının da PKK tarafından basıldığını anlatan Koç, ''Bütün bunlara karşı hepimiz bulunduğumuz sorumluluk noktalarında görevlerimizi yerine getireceğiz. Bunlardan yılacak değiliz'' diye konuştu.

Bir gazetecinin CHP'nin terör konusu görüşmek için Meclis'i toplantıya çağırdığını hatırlatarak ''Kaçırılma olayının bununla ilgili olabilir mi?'' sorusuna Koç, ''Ben öyle bir bağlantı kuramıyorum o ayrı bir olay. Terörün Şemdinli, Çukurca olaylarından sonra bugün de seçilmiş bir milletvekiline dönük eylemi her halde birlikte değerlendirilmeli, olay daha geniş boyutta ele alınmalı diye değerlendiriyorum'' yanıtını verdi.

Bir soru üzerine Aygün'ün eşinin Tunceli'de olduğunu belirten Haluk Koç, daha önce de resmi görevlilerin PKK tarafından kaçırıldığını ancak ilk defa bir milletvekilinin bu eyleme konu edildiğine dikkati çekti.

Bir gazetecinin ''Başbakan'ın, İçişleri Bakanı'nın aramamasını nasıl değerlendiriyorsunuz'' sorusu üzerine Koç, ''Bilemiyorum, ilerleyen saatlerde belki sorumluluklarını hatırlarlar, öfke, nefret dolu konuşmalar yapacaklarına sürecin vahametini onlar da sorumlulukları çerçevesinde değerlendirirler ve böyle bilgilendirmeye gerek duyarlar diye düşünüyoruz'' diye konuştu.

-Erdoğan: ''Konuyla ilgili olarak şu an İçişleri Bakanlığımız takip ediyor, takipte''-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Tunceli Millletvekili Hüseyin Aygün'ün kaçırılmasıyla ilgili İçişleri Bakanlığı'nın takipte olduğunu belirterek, ''Malum 3 kişi olduğu söyleniyor. 3'ün 2'si bırakılmış ama Hüseyin bey şu anda kaçırılmış vaziyette. Tabii kimler kaçırmıştır, nasıl oldu bu konuda ancak tahminler var'' dedi.

Başbakan Erdoğan, İstanbul Dostluk Grubu Derneği'nin Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen iftarında basın mensuplarının Aygün'ün kaçırılmasına ilişkin sorusunu yanıtladı.

Erdoğan, konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:

''Konuyla ilgili olarak şu an İçişleri Bakanlığımız takip ediyor, takipte. Malum 3 kişi olduğu söyleniyor. 3'ün 2'si bırakılmış ama Hüseyin bey şu anda kaçırılmış vaziyette. Tabi kimler kaçırmıştır, nasıl oldu bu konuda ancak tahminler var. Fakat tüm güvenlik güçleri işin takibindedir.

Temenni ederim ki kısa zaman içerisinde, inşallah yakalanır veya serbest bırakılması sağlanır. Bu tabii bölücü terör örgütünün neler yapmak istediğini ortaya koyması bakımından çok önemli. Onun için, bunlar beklediğimiz şeyler ve güvenlik güçlerimiz takiptedir. İnşallah kısa zamanda netice alırız.''