Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse sentleri ve Filipinler pesosu, ABD verilerinin, Fed'in dünyanın en büyük ekonomisine destek için ilave tedbirlere gitme olasılığını azaltacağı ve Çin'in büyüme hızını sürdürme konusunda güçlük çekeceği beklentileri ile düştü. Tahıl fiyatları yükselirken, petrol geri çekildi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo saati ile 13:45'te yüzde 0.7 aşağıda seyrederken, Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 endeks kontratı yüzde 0.2 düştü. Filipinler'in para birimi peso, ABD doları karşısında yüzde 0.3 düşerek 42.120 seviyesine inerken, buğday ve mısır Chicago'da en az yüzde 0.5'lik yükselişler gösterdi. Petrol yüzde 0.4 düşerek varil başına 93.10 dolara indi ve pamuk New York'ta yüzde 1 değer kazandı. ABD Hazine tahvilleri iki günlük düşüşünü tersine çevirdi.

ABD'de dün açıklanan ve beklenenden daha iyi çıkan perakende satışlar verisi sonrası, bugün açıklanacak olan sanayi üretimi verisinin de artış göstermesi bekleniyor. Öte yandan, Avustralya'da Tüketici Güveni endeksi son beş ayın en hızlı düşüşünü gösterdi ve Çin'de bankaların kötü kredileri üçüncü çeyrek üst üste arttı.

Sydney'de St. George Bank Ltd. başekonomisti Hans Kunnen, "ABD ekonomisi yavaş bir şekilde büyüyor" dedi ve "Genişleme, Fed'in beklemede kalmasına yetecek bir hızda. Bu, dolara destek sağlıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Dolar önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kazandı ve yen karşısında yüzde 0.1 yükselerek 78.80 yen ile yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesine yaklaştı. Avustralya doları ABD doları karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.0472 ABD doları seviyesine indi. Güney Kore para birimi won yüzde 0.2 düştü. Euro ise fazla değişmeyerek 1.2323 ABD doları seviyesinde kaldı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde, yükselen bir hisse senedi karşılığı yaklaşık üç hisse değer kaybetti. Hong Kong'da hang Seng Endeksi yüzde 1 geriledi. Japonya'nın geniş tabanlı endeksi Topix yüzde 0.7 düşerken, Avustralya'nın gösterge endeksi S&P/ASX 200 yüzde 0.4 kaybetti. Güney Kore ve Hindistan'da piyasalar tatil nedeniyle kapalı.