Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Buğday fiyatları, geçen yılın üçüncü en büyük ihrcatçısı Rusya'da stoklardaki düşüş ve başlangıç aşamasındaki El Nino'nun Avustralya'daki ürünlere tehdit oluşturmasının etkisi ile yükseldi. Bu yükseliş sonucu, iki haftadır üst üste düşen buğday fiyatları, bu haftaki kaybını bir miktar daralttı. Mısır fiyatları düştü.

Aralık teslimatı buğday, Chicago piyasasında yüzde 0.9 yükselerek kile başına 8.895 dolara kadar çıktıktan sonra 8.885 dolara geldi ve bu haftayı yüzde 1.4 kayıpla tamamlamaya yöneldi.

Rusya'da büyük tarım üreticilerinin, tedarik şirketlerinin ve değirmenlerin tuttukları tahıl stokları, 1 Ağustos itibariyle, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 düştü. Australia & New Zealand Banking Group Ltd.'nin bugün yaptığı değerlendirmeye göre, Rusya'nın Kasım ayına kadar ihraç edilebilir fazlasını eritmesi ile birlikte, talep Avustralya'ya yönelebilir ve ABD kaynaklı mısır arzı düşebilir.

Phillip Futures Pte.'den yatırım müdürü Say Hwa Teoh, bugün e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, Rusya'nın stoklarının düşük seviyede olması ile birlikte, Avustralya arzında kaynaklanabilecek bir sıkıntının, buğday fiyatlarını muhtemelen daha da yükseltebileceğini kaydetti.

ANZ, bugünkü raporunda, El Nino'nun oluşma şansının yüzde 80 olduğunu ve buna bağlı olarak, Avustralya'nın bazı bölgelerinde kuru hava koşullarının hakim olabileceğini kaydetti. Raporda, tarım emtia stratejisti Victor Thianpiriya ve tarım ekonomisti Paul Deane, "El Nino yıllarında, Doğu Sahili'ndeki ürün miktarı, batı kısımlarına göre, normal trendinin daha fazla altına iniyor" değerlendirmesinde bulundu.

Aralık vadeli mısır kontratı, Chicago piyasasında, yüzde 0.6 yükselerek kile başına 8.03 dolara kadar çıktı. En aktif mısır kontratı daha sonra 8.0525 dolara geldi ve haftayı yüzde 0.5 kayıpla geçirmeye hazırlanıyor. 10 Ağustos'ta kile başına 8.49 dolar ile rekor kıran mısır kontratları , ABD'de yüzyılın en sert kuraklığının ürünlere zarar vermesi ile birlikte, bu yıl yüzde 25 yükseldi.

ABD Tarım Bakanlığı'nın dün yaptığı açıklamaya göre, ABD'nin yeni hasattan yaptığı ihracat satışları, 9 Ağustos haftasında, 130,602 tona indi. Bu veri önceki hafta 928,277 ton seviyesindeydi. Eski üründen satışlar ise yüzde 30 düştü. ABD Tarım Bakanlığı, 10 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, ülke içi mısır üretiminin bu yıl yüzde 13 düşerek, son altı yılın en düşük seviyesi olan 10.78 milyar kileye indi.

Kasım vadeli soya fasülyesi kontratı fazla değişmeyerek kile başına 16.2575 dolarda kaldı ve haftayı yüzde 1.1 kayıpla geçirmeye yöneldi.