Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de HSBC İmalat Endeksi'nin, ülkenin imalat sanayînin Ağustos'ta da daralabileceğinin sinyalini vermesi üzerine teşvik beklentileri arttı; Japon hisseleri kayıplarını sildi. Tokyo Borsası daha erken saatlerde yendeki güçlenmeden olumsuz etkilenmişti.

Kazançlarının neredeyse beşte birini Çin'de kaydeden klima üreticisi Daikin Industries Ltd. yüzde 2.2 değer kazandı. Satışlarının yarısını Kuzey Amerika ve Avrupa'da gerçekleştiren otomobil üreticisi Nissan Motor Co., yenin güçlenmesinin ihracatçıların görünümünü karartmasıyla yüzde 0.9 geriledi. Sharp primlenirken, Pioneer Corp., Sharp'ın ses cihazları üreticisindeki hisselerini satabileceği spekülasyonu üzerine Nikkei 225 Endeksi'nde en sert düşüş kaydeden şirket oldu.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.8'e varan kayıplarını geri alarak yüzde 0.4 kazanç sağladı ve 9,169.76 puana çıktı. Endeksteki işlem hacmi yüzde 10 ile 300 günlük ortalamasının altında seyretti. Geniş kapsamlı Topix Endeksi de önce yüzde 0.7 düştü; ardından toparlanarak yüzde 0.1 yükseldi ve 763.62 puandan işlem gördü.

Okasan Securities Co.'nun stratejistlerinden Kaori Murai,
Çin'in imalatındaki daralma olasılığının, yatırımcıların, hükümetin iç talebi destekleyici hamlelerde bulunacağı beklentisini artırabileceğini söyledi.

Çin'in HSBC İmalat Endeksi Ağustos'ta 49.3 puandan 47.8 puana geriledi. Öncü imalat göstergesi Ekim'den bu yana genişleme kaydetmedi.

Daikin yüzde 2.2 değerlenerek 2,163 yene, en büyük pazarı olarak Çin'i gösteren Nippon Chemi-Con Corp. ise yüzde 3 kazançla 172 yene çıktı.