Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa ülkeleri, Başkan Mario Draghi'nin perşembe günü yapacağı konuşma öncesi üç ayı aşkın sürenin en büyük çaplı borçlanma kağıdı satışı ile, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) ne yapacağı tahminine dayanarak, yatırımcılardan en az 20 milyar euro (25 milyar dolar) fon sağlamaya çalışacak.

İspanya, Fransa, Avusturya ve Belçika bu hafta, üç aylık bir aradan sonra piyasaya geri dönüyor. Ayrıca Almanya'da borçlanma kağıdı satışı yapacak. İhaleler, Draghi'nin yeni tahvil alım programının ayrıntılarını açıklayabileceği 6 Eylül toplantısından önce gerçekleştirilecek. Londra'da RWC Partners Ltd.'den Peter Allwright'a öre, bu durum, İspanyol tahvillerinin bu haftaki satışta cazibesini azaltacak.

Allwright, "AMB toplantısına bu kadar yakın bir ihale çok riskli" dedi ve "İspanyol tahvillerine yatırım yapmak ve bunun yanlış çıkması, kariyer bitirici bir işlem olur" değerlendirmesinde bulundu.

İspanya, Draghi'nin 6 Eylül'deki konuşmasından birkaç saat önce, vadeleri 2014 ile 2016 arasında, 3.5 milyar euroluk borçlanma kağıdı satmayı planlıyor.

Sidney merkezli Kapstream Capital'ın kurucusu ve direktörü Nick Maroutsos, "Endişeli bir şekilde ABD'nin QE3'e gidip gitmeyeceğini, Avrupa Merkez Bankası'nın ne yapacağını ve Çin'in ne tür önlemler alacağını bekliyoruz" dedi.

Stoxx 600'de işlem gören hisselerin el değiştirme oranı 30 günlük ortalamanın yüzde 34 altında kalırken, ABD'de piyasalar İşçi Günü'nden dolayı tatilde.