Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

-Avrupa hisseleri çıkışını sürdürdü

Avrupa hisseleri, Çin'de imalatın düştüğünü gösteren verilerin, hükümetin teşvik önlemleri alacağı söylentisini arttırmasıyla yükselişini ikinci güne taşıdı. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 yükselerek Londra saatiyle 16:34'de  268.18 puana ulaştı. Endeks, bu yılın düşük seviyesini gördüğü 4 Haziran'ın yüzde 15 üzerinde seyrediyor.

-ABD şirketlerinde Yunanistan korkusu

Yunanistan'ın iflası göz ardı edebilmek için yoğun uğraş verdiği şu günlerde, ABD şirketleri bir zamanlar düşünülmesi bile zor olan bir ihtimale hazırlık yapıyorlar; Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılmak zorunda kalabileceği.

ABD'nin New York Times gazetesinde yer alan bir makaleye göre Bank of America Merrill Lynch ve Ford gibi büyük firmalar, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılması durumunda zor duruma düşmemek için hazırlık yapıyorlar.

Bank of America Merrill Lynch, kamyonlar dolusu nakit parayı Yunan sınırının ötesine göndererek, euronun müsait olmaması durumunda müşterilerinin, yerel çalışanlara maaşlarını ödemeye devam edebilmesini mümkün kılma ihtimalini değerlendiriyor.

-İMKB haftaya düşüşle başladı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 endeksi haftanın ilk işlem gününü, önceki gün kapanışına göre 159,73 puanlık azalışla 67.208,22 puandan kapattı.

-Altının kilogramı değer kazandı

İstanbul Altın Borsası (İAB) endeksi önceki kapanışa göre yüzde 1,60 değer kazanırken, altının kilogramı kapanışta 98 bin 750 lira oldu. Altın piyasasında 19 işlemde 36 milyon 746 bin 610 liralık, 27 işlemde 54 milyon 26 bin 335,56 dolarlık, 1 işlemde ise 79 bin 632,71 avroluk işlem hacmi gerçekleşti.

-Merkel'den piyasalara sert mesaj

Alman Şansölye Angela Merkel, Avrupa'daki mali krizde olan rollerinden dolayı piyasalara yönelik ataklarına bir yenisini daha ekleyerek, politika yapıcılar için şimdiki zorluğun, yatırımcıların görüş alanından kaçmak adına borç seviyelerini kesmek için seçmenlerin desteğini kazanmak olduğunu söyledi. Yerel Bavaryalıların doldurduğu bir bira çadırında konuşmasını yapan Merkel "Bizim demokrasimiz için asıl soru şu" diyerek, "Almanya ve Avrupa'da bizler sağlam finansı desteklediğimizde, her zaman için elimize girenden çok elimizden çıkarmadığımızda, yine seçimi kazanabilir miyiz?" sorusunu yöneltti.

-Çağlayan: Fren balatalarından koku geliyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Benim tahminim yüzde 6 civarında bir enflasyonla Türkiye bu yılı kapatacaktır'' dedi.
Çağlayan, yıl sonu enflasyonunda orta vadeli program hedefinin yüzde 5,2 olduğunu hatırlatarak, ''Orta vadeli program hedefini yakalayamayacak olsak dahi, orta vadeli program hedefine yakın bir seviyede olacağımızı bilhassa ifade etmek istiyorum. Benim tahminim yüzde 6 civarında bir enflasyonla Türkiye bu yılı kapatacaktır'' diye konuştu.

-Fed'de "ucu açık" tahvil alımı sesleri güçleniyor

ABD merkez bankası Fed'in başkanı Ben S. Bernanke, ABD ekonomisinin "tatminkar durumdan uzak" olduğunu söyledi. Bernanke'nin çalışma arkadaşları, başkan tatmin oluncaya dek yerli yerinde kalmasından yana tutum almaya yöneliyorlar.

Dört Fed başkanı, tahvil alımında "ucu açık" strateji uygulanmasından yana tutum alırken, üç başkan bu programın şimdi başlaması görüşünü savunuyor. Sabit miktarda tahvilin belli bir zaman aralığında satın alınmasından ziyade, böyle bir "ucu açık" strateji, ekonomi Bernanke'nin hedeflerine yaklaştıkça, Fed'in ayarlayabileceği bir satın alma hızını duyurabilme imkanı sağlayacak.