Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi liderlerinin borç krizinin çözümünü tartışmak üzere ikili görüşmelere hazırlanmasıyla euro, dolar karşısında 2 ayın en yükseğine çıktı; Asya Borsaları düştü. Soya fasülyesi ABD'deki kuraklığın etkisiyle ralli yaptı.

Euro, dolar karşısında yüzde 0.2 değerlenirken, yene karşı da yüzde 0.3 tırmandı. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 düştü. Standard&Poor's 500 Endeks vadelileri yüzde 0.1 yükseldi. Amerikan borsaları dün tatilden ötürü kapalıydı. Chicago'daki işlemlerin yeniden başlamasıyla soya fasülyesi tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmandı.

Avrupa Merkez Bankası'nın 6 Eylül'deki politika toplantısını bekleyen Euro liderleri, diplomatik trafiğe hız verdi. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Avrupa Birliği'nin kredi notunun görünümünü aşağı çekti. Pazartesi günü Euro Bölgesi ve Çin'den gelen ve daralmaya işaret eden imalat rakamlarının ardından ABD'de bugün açıklanacak olan imalat verisi, büyüme ve küçülme arasındaki ince çizgide kalabilir.

Avrupa Merkez Bankası'nın 2 gün sonraki buluşmalarda yeni hamleleri tetikleyebileceğini söyleyen Perpetual Investments'ın piyasa araştırmaları müdürü Matthew Sherwood, beklentileri güçlü tutmanın ve piyasalardaki rallinin ise, merkez bankalarının temeldeki sorunları çözmedeki etkisinin sınırlı olmasından ötürü ayrı bir konu olduğunu anlattı.

MSCI Dünya Endeksi AMB Başkanı Mario Draghi'nin Euro Bölgesi'ndeki büyümeyi desteklemeye hazır olduğunu söylemesinin ardından 4 Haziran'da kaydettiği 2012'nin en düşük seviyesinden yüzde 11 sıçradı.